Fotbaloví chuligáni v čele s aktivistou Robinsonem budou hlídat památky a sochy

Tohle bude masakr! Příznivci krajní levice, kteří v ulicích Británie demonstrují proti rasismu, si za terč svojí nenávisti vybrali sochy významných osobností spojených s otrokářstvím či údajným rasismem. Ruku vztáhli i na jednoho z největších hrdinů světové historie, Hitlerova přemožitele Winstona Churchilla. A tím pořádně namíchli pro změnu krajní pravici. Fotbaloví chuligáni v čele s aktivistou Tommym Robinsonem se mobilizují a společně chtějí v Londýně bránit památky na vlastní pěst. Policie je prý moc měkká.

Už v roce 2017 vznikla v Británii asociace fotbalových fanoušků, tehdy to bylo kvůli terorismu. Podstatou její existence je, že fandové v případě potřeby zakopou válečné sekery a spojí síly.

Pro nadcházející víkend se mají dát dohromady, aby historické památky bránili před demonstranty, kteří se opět sejdou ve velkém počtu.

Asociace vyzvala, aby „lidé hájili to, co váleční hrdinové udělali pro Británii a její čest“

Není tajemstvím, že se mobilizace týká především krajně pravicových fotbalových chuligánů. Ostatně neoficiálním vůdcem domobrany má být známý aktivista Tommy Robinson, který skrze videovzkazy na sociálních sítích burcuje, aby se lidé demonstrantům z hnutí Black Lives Matter postavili a nedovolili jim útočit na další britské památky. 

Robinson také obvinil policii z toho, že proti demonstrantům zasahuje příliš měkce.

Demonstranti posprejovali sochu Winstona Churchilla.

Fanoušci by se měli sejít symbolicky u sochy Winstona Churchilla, kterou zbabělí vandalové před několika dny posprejovali. Tu budou strážit. V tuto chvíli u sochy hlídkují policisté, již včera se tam ale objevila skupina obávaných chuligánů Millwallu.

„Tento víkend nás čeká perfektní bouře. Máme naplánované další protesty a do toho se přidá Tommy Robinson a jeho provokatéři,“ okomentoval situaci Ken Marsh, předseda Metropolitní policejní federace.

Kampaň proti sochám pokračuje

V Británii mezitím sílí snahy o demontáž soch lidí spojených s otrokářstvím. 

Poté, co strhli a zneuctili sochu filantropa Edwarda Colstona, označili demonstranti z Black Lives Matter šedesát dalších památek, které by podle nich měly být zlikvidovány. 

Socha zmizela, demonstranti tleskali.

Jde v drtivé většině o sochy mužů, kteří se v minulosti zasadili o rozvoj země či jednotlivých měst, ale například měli otroka nebo nějakého někomu prodali. Což bylo, ať to dnes zní jakkoliv zvráceně, v té době normální.

Podporu mají demonstranti dokonce od londýnského starosty Sadiqa Khana.

Například z doků v londýnské čtvrti Tower Hamlets, které v 18. století pomáhal vybudovat, byla včera na základě petice odinstalována socha skotského obchodníka Roberta Milligana. A to proto, že na Jamajce vlastnil třtinovou plantáž s otroky.

Její demontáži přihlíželo několik lidí, kteří nadšeně tleskali.

Dělníci demontují Milliganovu sochu.

„Přestože je smutnou pravdou, že velké množství našeho města a národa vzešlo z obchodu s otroky, nemusí to být oslavováno na veřejných místech,“ uvedl spokojeně londýnský starosta Sadiq Khan na Twitteru k fotografii sundané sochy.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 čtvrtek 8. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 112
  • 43
  • 37
  • 35
  • 32
  • 30