Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Prý jsou jako sekta! „O nebezpečí každý keškař věděl,“ říká jeden z hráčů

    Mediální humbuk kolem smrti dvou mladých lidí pod Motolským potokem pomalu opadá, v komunitě keškařů to však i nadále pořádně vře. Většina z nich prý bojuje za záchranu smrtící kešky, najdou se ale i tací, kteří jdou proti proudu a přiklánějí se k jejímu definitivnímu zrušení. Jako třeba jeden z dlouholetých hráčů, který se ozval redakci Expresu. Podle něj se dlouho vědělo o tom, že keška pod potokem přímo přitahuje tragédii, někteří hráči se ale prý chovají jako sekta a dělají, že se vlastně nic nestalo!

    Na první pohled šlo o nevinnou zábavu, nakonec ale hledání kešky pod Motolským potokem skončilo tragédií. Dva ze čtveřice hráčů geocachingu přežili jen zázrakem, mladé ženě a dalšímu muži však silný proud vody během přívalových dešťů nedal žádnou šanci.

    Kdo za jejich smrt může? Podle většiny dalších keškařů pouze jejich vlastní nerozvážnost, prý si měli ohlídat předpověď počasí a při hrozícím dešti do stok nechodit. 

    Najdou se ale i další, kteří s takovým tvrzením ani trochu nesouhlasí. Jako třeba hráč, který se ozval redakci Expresu. Geocachingu se věnuje řadu let, v komunitě keškařů se dobře vyzná, že ale hra za dvojnásobnou smrt ani trochu nemůže, s tím rozhodně nesouhlasí.

    „Nikdo to neřekne nahlas, ale vědělo se, že v Motolském potoce se může někdo utopit, to bylo to cool na jinak jednoduché dobrodružné trase v podzemí. Listing keše tomu odpovídal, žádné východy, žádné uniky, žádný návod, co dělat při povodni,“ myslí si keškař, který si přál zůstat v anonymitě.

    „Podle mého názoru je tam vlastníci keší vlákali a oni zahynuli kvůli nim. Tento názor je v sektě kolem geocachingu zakázaný a nesmí se říkat nahlas. Nikdo nic nepochopil a chovají se, jako by ti dva lidé nezemřeli. Kdo řekne něco opačného, je vyloučen,“ dodává.

    K tomu, že některé hráče náš zdroj nazývá sektou, má prý pádný důvod. „Skupina administrátorů kolem geocachingu je již dlouho rozložena na několik proudů a to tvrdé jádro se chová jako sekta,“ vysvětluje.

    Pro jednotlivé proudy má dokonce i pojmenování, například onomu jádru říká „GeoUltras“. „Ti prosazují extrémní kešky pro extrémní hráče, kde je dovoleno naprosto vše, a pravidla potichu ignorují. Uvažují dokonce o přechodu na jiný systém,“ popisuje, jak komunitu vnímá. 

    Dalším proudem pak mají být keškaři, kteří si na geocachingu postavili byznys a podporují vše, na čem vydělávají. Tedy i nebezpečné kešky.

    „Děsivé je, že nechtějí ty kešky v kanalizaci zrušit. Dokonce se rozhodlo, že keška v Motolském potoce bude obnovena, jen co utichne tento rozruch,“ prozrazuje člověk, který podle svých slov pamatuje dokonce začátky geocachingu v Česku, ale teď je ze směřování hry zklamán, protože se prý vinou egocentristů začala bortit.

    Ostatní proudy se pak prý snaží zasadit buďto o zrušení těch nejextrémnějších kešek, nebo o deaktivaci všech – byť jen trochu – nebezpečných.

    Expresu se už po zveřejnění první části vyjádření zdroje ozvala řada keškařů, kteří s jeho názory nesouhlasí a označují je za lživé. Reakci dalšího zkušeného hráče vám přineseme již brzy.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 7:12 čtvrtek 18. října 2018. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      32
    • Haha
      9
    • Super
      8
    • Cože
      7
    • Sladký
      7
    • Tvl
      7
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...