Do čela OSN chtějí i dva diplomaté ze Slovenska. Proč ne nikdo z Čech?

Organizaci spojených národů v letošním roce čeká velká personální změna. Současnému generálnímu tajemníkovi Pan Ki-munovi vyprší jeho mandát a bude tak nutné zvolit jeho nástupce. O prestižní post se budou ucházet i dva Slováci, český zástupce ale chybí.

Organizace spojených národů je považována za nejvýznamnější mezinárodní organizaci vůbec, od roku 1945 výrazně přispívá k mírovému budování současného světa a sdružuje 193 členských států.

V jejím čele stojí generální tajemník, který je právem považován za jednoho z nejvlivnějších lidí světa.

Jeden ze Slováků možná vystřídá současného generálního tajemníka Pan Ki-muna, kterému končí desetiletý mandát.

Současnému osmému generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi letos vyprší jeho desetiletý mandát a bude muset být zvolen jeho nástupce. Mezi zhruba desítkou kandidátů, kteří se budou o prestižní post ucházet, možná překvapí hned dva Slováci.

Prvním kandidátem, který by chtěl stanout v čele OSN, je současný ministr zahraničních věcí Miroslav Lajčák z vládní strany SMER.

Lajčák jako blízký spolupracovník premiéra Roberta Fica svou kandidaturu oficiálně oznámil na zasedání slovenské vlády. Třiapadesátiletý Lajčák má s diplomacií dlouholeté zkušenosti. S kariérou začínal již na československém ministerstvu zahraničí v roce 1988. Působil jako velvyslanec v Rusku, Japonsku, Srbsku, Černé Hoře, Albánii a Jugoslávii. Post slovenského ministra zahraničních věcí drží s dvouletou přestávkou od roku 2009.

OSN je asi nejdůležitější mezinárodní organizací na světě. Sdružuje 193 států a pomáhá budovat a udržovat světový mír.

Druhým slovenským uchazečem o nejvyšší křeslo v OSN je Lajčákův předchůdce ve funkci ministra zahraničí Slovenské republiky Ján Kubiš.

Jeho zkušenosti s mezinárodní politikou jsou ještě bohatší než u Lajčáka. Svou kandidaturu oficiálně nepotvrdil, nicméně spekulace o ní ani nijak nevyvrací.

Kubiš v minulosti pracoval nejen jako diplomat, ale v posledních letech zastával i vysoké posty v mezinárodních organizacích. Byl generálním tajemníkem Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a v současnosti působí při OSN jako šéf mise v Iráku.

Kubiš se v mezinárodních organizacích pohybuje už desítky let.

Čechy možná nepotěší to, že mezi těmi, kteří v příštích deseti letech budou řídit jednu z nejvýznamnějších organizací vůbec, není žádný z našich krajanů.

Oproti hned dvěma diplomatům od našich východních sousedů je to poněkud škoda. Máme však deset let na hledání vhodného kandidáta.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:46 pátek 2. září 2016. Anketa je uzavřena.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 4
  • 4
  • 3