Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Slabá Evropská unie dává Erdoganovi velkou šanci stát se diktátorem, říká generál Šedivý

    Generál Jiří Šedivý v rozhovoru pro Expres zhodnotil situaci v Turecku po potlačeném pokusu o vojenský převrat. Jak vnímá možnosti, které má Evropa a NATO na kroky prezidenta Erdogana? | foto: koláž Expres.cz

    Pokus o vojenský převrat, ke kterému došlo minulý pátek v Turecku, významným způsobem zamíchal kartami v situaci v zemi a pomohl prezidentu Erdoganovi k tomu, aby upevnil svou moc a posunul zemi blíže k autoritářskému státu. Podle generála Jiřího Šedivého je na vině částečně i slabé vedení Evropské unie, které svou nedostatečnou rázností Erdoganovi v jeho záměru pomáhá. Možné dopady tureckého puče zhodnotil generál Šedivý v rozhovoru pro Expres.

    Expres: Pokus o vojenský puč v Turecku byl nemilosrdně potlačen, současná situace v zemi eskaluje a její směřování se začíná přibližovat autoritářskému režimu. Může toto nějak ovlivnit setrvání Turecka v NATO?

    Generál Šedivý: NATO v zásadě nemá mechanismy pro své členy jak vystoupit z organizace. To ale neznamená, že by se nedal takový postup připravit. Pokud bude trend ve vedení Turecka pokračovat tímto směrem, budou členové NATO působit na Turecko, aby svoje představy o řízení státu změnilo. Byl by to poměrně silný politický tlak.

    Expres: Myslíte si, že tlak ze strany NATO může směřování Turecka usměrnit?

    Generál Šedivý: Tímto způsobem se podařilo již několikrát usměrnit vývoj v Turecku, nebo vyřešit „horký konflikt“ mezi Tureckem a Řeckem. Dnes je ovšem situace odlišná od minulé doby. Prostředí, ve kterém se vše odehrává, oslabuje pozici převážně evropských spojenců. Turecko je v postavení silnějšího, ať už je to kvůli roli geopolitického lídra v regionu nebo kvůli roli v migrační krizi či boji s ISIS.

    Expres: Je i skutečnost, že Evropa vystupuje v jednání s Tureckem jako slabší článek, jedním z významných prvků, které nahrávají prezidentu Erdoganovi do karet?

    Generál Šedivý: Pochopitelně. Neschopnost vedení EU především, což se ovšem promítá i do NATO dává Erdoganovým autoritářským sklonům větší příležitost. Významným svědectvím jsou vyjádření představitelů NATO i EU, ve kterých „podporují demokraticky zvoleného presidenta a vládu Turecka“, aniž by byly známé skutečné důvody pokusu o vojenský převrat a stejně i záměry Erdogana jak se vypořádá nejenom s organizátory převratu, ale i se všemi ostatními odpůrci Erdoganova režimu.

    Expres: Kdyby ani naléhání ze strany EU a NATO nepomohlo, mohlo by to Erdogana nějak ohrozit?

    Generál Šedivý: Obávám se, že ne. Nepříliš výrazný odpor EU proti návrhu obnovit trest smrti spíš dává Erdoganovi zelenou v jeho dalších radikálních krocích. I kdyby došlo k dalšímu omezení demokracie v Turecku, nebude NATO trvat na tom, aby Turecko odešlo z NATO, a EU se bude snažit za každou cenu najít nějaký důvod proč se s Tureckem vždy nějak domluvit s odkazem na význam Turecka v tomto regionu. To je samozřejmě špatné.

    Expres: Jaký je váš názor jako generála na to, jak Turecko zachází s důstojníky a generály, kteří byli zajatí po potlačení puče? V médiích se objevují fotky, kde jsou tito vysocí armádní představitelé zmlácení a v zuboženém stavu.

    Generál Šedivý: Postupně se tyto obrázky ztratí ze sdělovacích prostředků a nahradí je obrázky ze soudních síní, zprávy o dalších zjištěních o protistátní činnosti nejenom dnes zatčených generálů, soudců, ale i novinářů, případně dalších odpůrců Erdoganova režimu. Je to dobře známý postup jakéhokoli autoritářského režimu. Bohužel rozsah čistek a brutalita, se kterou je k odvetě přistupováno je varující a vypovídá o povaze vývoje současného Tureckého režimu.

    Expres: Jak vnímáte Erdoganova prohlášení, že je ochoten obnovit trest smrti a nechat pučisty popravit?

    Generál Šedivý: Výzvy znějící z úst presidenta Erdogana o potřebě vyslyšet hlas lidu (jako projev demokracie) a proto zahájit debatu o znovu zavedení trestu smrti by měl být hodně silný signál pro všechny, kdo budou v budoucnu s presidentem Erdoganem jednat. Pevně ale věřím, že se podaří presidenta Erdogana a jeho nejbližší spolupracovníky přesvědčit o nutnosti respektovat demokratické normy řízení státu a uplatňovat odkaz zakladatele novodobého Turecka Mustafy Kemala Atatürka.

    Expres: Myslíte, že můžeme očekávat, že procesy proti pučistům budou vedeny korektně a podle demokratických právních zásad?

    Generál Šedivý: Jsou jen dvě možnosti. Buď prezident Erdogan objektivně zhodnotí příčiny puče a s využitím zákonných možností budou v řádném soudním procesu odsouzeni ti, kteří se dopustili nezákonností. Tento proces by mohl pomoci i vládě a samotnému Erdoganovi, aby napravili své chyby. Současná situace ale nasvědčuje spíše druhému možnému scénáří.

    Expres: Tím je co? Exemplární odveta, ze které se udělá varování a odstrašující případ?

    Generál Šedivý: Nasvědčují tomu dosavadní výroky presidenta a jeho premiéra. Nejvýznamnějším jsou uvedené zmínky o znovu zavedení trestu smrti. Rovněž rozsáhlé čistky v soudním systému svědčí o tom, že tohoto pokusu o převrat bude využito k úplnému podřízení si nejenom armády, ale i další významné složky státního aparátu a tou jsou soudy. V takovém případě nelze předpokládat objektivní hledání viníků a spravedlivé tresty v našem demokratickém pohledu.

    Expres: Můžeme něco dělat pro to, aby se tomuto postupu zabránilo?

    Generál Šedivý: Bohužel, my se nikterak nemůžeme vměšovat do vnitřních záležitostí Turecka. Bude záležet na presidentovi Erdoganovi a jeho nejbližších, jak velkoryse nebo naopak s pomstou přistoupí k potrestání viníků. Zatím to ovšem nevypadá na příliš velkou shovívavost k aktivitám pučistů. Více než dvě stovky mrtvých na obou stranách nedávají moc velkou naději na řešení s chladnou hlavou.

    Expres: Co tedy mezinárodnímu společenství zbývá pro to, aby se z Turecka nestala islámská diktatura?

    Generál Šedivý: V tomto okamžiku by měly nastoupit mezinárodní autority a spojenci Turecka, aby svým politickým tlakem přesvědčily presidenta Erdogana, aby dodržoval nezbytnou míru demokratických zásad řešení takové situace. Budoucnost Turecka je v tomto okamžiku v rukou presidenta Erdogana a jeho nejbližších spolupracovníků ale i mezinárodní demokratické komunity. Jak zásadové bude vedeni Evropské unie a NATO, takový prostor bude mít Erdogan. Zatím to ale na moc významnou roli EU i NATO nevypadá.

    Expres: Myslíte si, že v Turecku hrozí další puč?

    Generál Šedivý: Pokud bude Erdogan využívat svoji moc úměrně a najde rozumnou hranici mezi demokratickým řízením státu a jeho autokratickým způsobem výkonu své funkce, nemusí k žádnému dalšímu pokusu o převrat dojít.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:01 čtvrtek 17. listopadu 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      41
    • Trapas
      15
    • Tvl
      13
    • Sladký
      10
    • Cože
      9
    • Haha
      8