Rusko mluví o třetí světové: Totální výmysl, říká Šedivý. Co radí českým hokejistům v KHL?

Už sedmý den odolávají Ukrajinci útokům Putinovy armády. Svět se obává, kam až bude šéf Kremlu schopen zajít. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve středu promluvil o možnosti rozpoutání třetí světové války, která by podle něj byla ničivá a zahrnovala jaderné zbraně. „Je to totální výmysl ze strany Rusů, kteří se nyní snaží udělat z Ukrajiny agresory,“ řekl pro Expres.cz bývalý armádní generál Jiří Šedivý, jenž také promluvil o českých hokejistech v ruské KHL.

Šéf ruské diplomacie ve středu v rozhovoru pro Al-Džazíru zopakoval, že Rusko rozjelo „vojenskou operaci“ na Ukrajině z toho důvodu, že existuje nebezpečí, že by se Ukrajina mohla zmocnit jaderných zbraní. 

Ruský prezident Vladimir Putin o víkendu nařídil uvést ruské jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti. 

Lavrov také zmínil hrozbu třetí světové války. „Byla by jaderná a ničivá,“ vzkázal ruský ministr zahraničí.

Sergej Lavrov

Podle bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiřího Šedivého se jedná jen o zoufalou taktiku ze strany Rusů. Putin a jeho pomocníci prý záměrně vypouští lži, aby z Ukrajiny udělali agresora.

„To, co říká Lavrov i Putin, je naprostý výmysl. Oba dobře vědí, že Ukrajina takové kapacity nemá. To, že někdo provozuje jadernou elektrárnu, neznamená, že má jaderné zbraně. Veškeré zbraně, které byly na území Ukrajiny, měl k dispozici Sovětský svaz a byly předány nebo jiným způsobem likvidovány pod mezinárodním dohledem. Obnovit jaderný arzenál v tomto případě není možné,“ řekl Expresu Šedivý.

Uznávaný bezpečnostní expert je toho názoru, že obnova jaderného arzenálu by trvala dlouhé roky a navíc by se zcela jistě jednalo o obří investici.

„Podívejte, jak dlouho se tím zabývá Írán. Je zřejmé, že na Ukrajině jsou také zkušení vědci, kteří by se tomu mohli věnovat, ale je to totální nesmysl. Je to jen argument pro ospravedlnění ruské agrese. Snaží se pomluvit Ukrajinu a vykreslit ji ve světle agresora, který na východě země uplatňoval genocidní postupy vůči ruskému obyvatelstvu,“ myslí si Šedivý.

Teď ruská diplomacie tvrdí, že nemá v úmyslu zmáčknout jaderné tlačítko. „Myslím, že si nás s někým pletete. Pokud jde o použití jaderných zbraní, svůj postoj jsme už několikrát vyjádřili. Možná si nás pletete se Spojenými státy, ale Ruská federace to nikdy neřekla,“ nechala se slyšet mluvčí ruské diplomacie.

Ruští představitelé přitom v posledním týdnu několikrát upozornili na to, že jejich země má jaderné zbraně.

Češi v KHL by měli skončit a jet ihned domů

Někteří čeští obyvatelé v posledních dnech na sociálních sítích vyjadřují obavy z toho, zda Putin v brzké době nezaměří svou pozornost na Českou republiku. 

Není totiž tajemstvím, že česko-ruské vztahy jsou už delší dobu na bodu mrazu a Rusko nás dokonce nedávno dalo na seznam nepřátelských zemí, kde se nachází už jen USA.

Podle Šedivého se ale není čeho bát.

„Dnes je Rusko proti celému světu, my samozřejmě na seznamu nepřátel budeme, ale rozhodně tam nebudeme sami a nemusíme si z toho tedy dělat těžkou hlavu,“ myslí si generál v záloze.

Šedivého jsme také zeptali na názor na české sportovce, zejména hokejisty, kteří jsou pod smlouvou v Rusku. 

Bezpečnostní expert je toho názoru, že by se všichni měli okamžitě vzdát milionů a okamžitě ukončit své výhodné smlouvy.

„Měli by logicky ukončit smlouvu a vrátit se zpět. Je to spíše otázka morálky a demonstrace demokratické kultury. Záleží ale jen na nich. Bezprostřední nebezpečí jim ale určitě nehrozí,“ uzavírá Šedivý.

Více o válce na Ukrajině čtěte ZDE.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:22 čtvrtek 30. června 2022. Anketa je uzavřena.

  • 9
  • 6
  • 5
  • 5
  • 4
  • 3