Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Generál Šedivý: Putin chystá masakr v Kyjevě, Bělorusko není schopno zásadního úderu

    Bleskové vítězství na Ukrajině, ve které možná Vladimir Putin doufal, se nekoná. Kremelskému vládci teče do bot a experty zajímá, zdali se do konfliktu zapojí přímo i Bělorusko. Podle bývalého generála Jiřího Šedivého běloruská armáda nepředstavuje nějak velkou hrozbu. Problémem je spíše děsivý plán, který se prý nyní rodí v hlavě ruského prezidenta Vladimira Putina.

    Ukrajinská média už od víkendu informují o tom, že je na spadnutí přímé zapojení běloruské armády do konfliktu na Ukrajině

    Z běloruského území už se odpalovaly rakety, nyní by se měli zapojit i výsadkáři. Údajně mají pomoci s útokem na Kyjev, který se zatím před ruskou invazí srdnatě brání.

    „Bělorusko určitě není schopno zasadit zásadní ránu na podporu ruské armády. Spíše je vidět, že Rusko už vyčerpalo poměrně velkou část sil, které byly určeny k prvnímu sledu. Zdá se, že ruská morálka je nyní tak nízká, že potřebují další síly,“ řekl Expresu bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý.

    Podle Šedivého udělali Rusové během invaze několik zásadních chyb a nyní je zřejmé, že nemají situaci pod kontrolou. 

    Bezpečnostní expert se obává toho, že Putinova armáda v následujících dnech rozjede dosud nejhorší útok na hlavní město Ukrajiny.

    „Rusové určitě selhali v plánování a součinnosti vzdušných a pozemních sil. Kyjev stále nebyli schopni dobýt. Nebezpečné je to, že se kolem hlavního města stahují vojska, čemuž nemůže ukrajinská armáda zabránit. Je možné, že se připravuje masivní útok proti Kyjevu. Rusové vyzvali obyvatele, aby opustili město. Ten pokus získat Kyjev pod svou kontrolu lehčími metodami selhal a Rusové se nyní odhodlají k masivnímu útoku těžkými zbraněmi. Může to mít strašlivé následky,“ myslí si Šedivý.

    „Putin se ve svém myšlení dostává za hranu. Ta situace se Rusům vymkla z rukou, těžko to koordinují. Ty dva hlavní směry invaze, Kyjev a Charkov, se jim nepodařilo dobýt. To je pro ně obrovský problém. Mezinárodní odezva je tak negativní, že Putin nemá moc možností. Jedna z nich je hrozit jadernými zbraněmi,“ dodává uznávaný bezpečnostní expert.

    KLDR se do konfliktu nezapojí. Jestli Rusové nasadí vše, bude to ničivá válka

    Objevily se také spekulace, podle nichž by se do konfliktu mohla zapojit KLDR. To podle Šedivého ale prý nehrozí.

    „Kim by mohl maximálně poslat nějaké lehce vyzbrojené vojáky, ale ten přesun by byl velmi náročný. Pravděpodobnější je, že bude podobně jako Putin hrozit jadernými zbraněmi. KLDR bojuje hlavně sama se sebou. Důležité je postavení Číny, ta ale nechce být s tímto dobrodružstvím spojována,“ míní generál v záloze.

    Šedivý odhaduje, že konflikt na Ukrajině bude trvat ještě několik týdnů. Existují prý dva scénáře, jak válka skončí.

    „Ukrajina ukázala velké odhodlání bránit své území. Samozřejmě existuje velký nepoměr mezi silami. I přestože Ukrajinci dostali hodně zbraní, je důležité dodat, že se jedná spíše o lehčí zbraně. Myslím, že se budou bránit ještě pár týdnů. Pokud by Rusové nasadili opravdu všechno, co mají, byla by to brutální ničivá válka a Ukrajinu by porazili. Jestli ale na ruské straně zůstalo alespoň trochu rozumu, měli by po těchto neúspěších celé dobrodružství ukončit,“ říká Šedivý.

    Kyjevská policie kontroluje každé auto, které byť jen vykazuje náznaky podezření.

    Matky se budou ptát, proč jim přivezli syna v rakvi. Putin musí před tribunál

    Šedivého jsme se zeptali také na názor na pondělní jednání mezi ruskou a ukrajinskou delegací. Bezpečnostní expert nevěří, že by během následujících hodin došlo k dohodě.

    „Dnes si budou spíše vyměňovat názory, obě strany budou trvat na svých zásadních požadavcích, ale najde se tam téma, které bude možné dále rozvíjet. Faktem je, že kdyby Putin teď skončil, bez pádného důvodu, tak vlastně prohrál, a to by byl jeho konec. Ruská společnost už není jako za Stalina a Brežněva. Dochází k protestům, a jakmile začnou přicházet první zabití Rusové v rakvích, společnost se začne ptát, proč se to vlastně děje. Matky se budou ptát, proč jim přivezli syna v rakvi. To bude pro Putina obrovský problém,“ odhaduje Šedivý, podle něhož by Putin s celou svou garniturou měl po skončení války stanout před tribunálem.

    „Jednoznačně! A pokud se Lukašenko (běloruský prezident, pozn. red.) prokazatelně do konfliktu zapojí, tak on také,“ uzavírá Šedivý.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:21 úterý 28. června 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      59
    • Trapas
      8
    • Haha
      5
    • Cože
      3
    • Sladký
      2
    • Tvl
      2