Evropo, zastav Erdogana! Generál Šedivý se obává, že v Řecku bobtná velký problém

Řecko-turecké hranice se koncem minulého týdne proměnily ve válečnou zónu. Shromáždilo se tam několik desítek tisíc uprchlíků a Turecko oznámilo, že už jim nebrání v cestě do Evropské unie. Napětí mezi tamními obyvateli a migranty každým dnem stoupá. Turecko už obvinilo Řecko ze zabití dvou uprchlíků. Běženci si zase stěžují, že na ně útočí řecká policie. Podle generála v záloze Jiřího Šedivého (56) může celá věc eskalovat v mnohem větší problém. V zemi se prý ve velkém radikalizují občané, kteří neútočí pouze na uprchlíky, ale i na Řeky!

To, co se v současné době odehrává na hranicích Řecka a Turecka, by podle podle generála Šedivého mohlo odstartovat něco, co by nakonec znamenalo hrozbu pro celou Evropu.

Šedivý v rozhovoru pro Expres.cz jako hlavní problém zmínil fakt, že se v Řecku radikalizují tamní občané, kteří berou věc pevně do svých rukou a nedělá jim problém útočit nejenom na uprchlíky, ale i na Řeky, kteří nemají tak radikální názory jako oni.

„Radikalizuje se tam i normální řecká populace. Lidé nechtějí trpět, jak už několik let trpí kvůli přelidnění migranty. Jsou informace, že se tam radikalizují nacionalisté, kteří začínají útočit nejenom na migranty, ale i na ty, kteří jsou jiného vzezření. Může z toho být násilí velkého rozsahu. Negativní potenciál tam je,“ míní generál Šedivý.

Uzavření hranic a sankce pro Erdogana

Migranti, kteří žili v Turecku, se na hranici s Řeckem začali shromažďovat poté, co turecký prezident Erdogan oznámil, že uprchlíci mají nyní volnou cestu do Evropy. 

Tím Erdogan přestal naplňovat smlouvu s EU z roku 2016 o pomoci se zvládáním přílivu uprchlíků výměnou za finanční pomoc. Šedivý je toho názoru, že by měla Evropská unie proti tureckému prezidentovi rázně zakročit.

„To, co Erdogan dělá, jsou nepřátelské kroky. Evropa i NATO by to měly brát vážně. Hranice by se měly zavřít, přístup do Evropy mají jen ti, co na to mají právo. Evropa se musí sjednotit v názorech vůči Turecku a udělat všechno pro to, aby na hranicích byl pořádek. Evropa musí použít i ekonomické nástroje, třeba sankce. Pokud bude Erdogan nadále poškozovat Evropu, musí se Evropa bránit. On je sice spojenec na jižním křídle, ale je to pouze spojenec Ruska. Jeho role se začíná zmenšovat a škodí Evropě. Nemůže to být tak, že se budeme tvářit, že nás to sice bolí, ale že to nějak vyřešíme,“ říká Šedivý.

Migranti ukazují, že proti nim řečtí policisté a vojáci používají slzný plyn.

Erdogan se mstí Evropě, migranti jsou jeho zbraň

Podle generála Šedivého si Erdogan dobře uvědomuje, jak velkým problémem byla pro Evropu migrační krize v roce 2015. Turecký prezident se tedy rozhodl, že Evropě pořádně zavaří. Důvod? Pomsta!

„Erdogan se mstí, má to historii. Evropa ho nepodpořila, když chtěl do Evropské unie, kam chce Turecko už dlouhé roky. V nedávné době EU řekla, že pokud se v Turecku nezmění právní systém, nemůže být členem. Využívá toho, že migranti jsou na jeho území, k tomu, aby to zase rozjel. Používá migranty jako zbraň! Viděl, že v roce 2015 a 2016 to s Evropou zahýbalo. Říká, že tam jsou migranti ze Sýrie, kteří utekli před ofenzivou Turků, ale podle posledního rozboru počtů migrantů tam je třeba více než šedesát procent Afghánců. Jsou tam lidé z Pákistánu či Bangladéše. Erdogan všechny migranty jednoduše označil za uprchlíky ze Sýrie a snaží se Evropě pomstít a oslabit ji. Pokud se migrační vlna zase rozjede, bude v Evropě docházet k velkému napětí,“ říká generál Šedivý.

Recep Erdogan a jeho tradičně nesmlouvavý proslov

Řecko je pro mnoho Čechů velice oblíbenou dovolenkovou destinací. Není tak divu, že lidé se teď bojí do země v létě vycestovat. Podle generála Šedivého však není příliš pravděpodobné, že by se migranti rozutekli po celé zemi. Spíše se budou snažit dostat se dál do Evropy.

„Řekové se snaží držet migranty v nějakých mezích a na ostrovech a nepřesouvat je do vnitrozemí. Chtějí vytvořit utečenecké tábory. Oni mají tendenci směřovat spíše směrem do vnitrozemí Evropy. Že by putovali po Řecku mimo trasu do Evropy, to asi ne,“ odhaduje Šedivý.

Kvóty nefungují, čeští vojáci by v Řecku byli k ničemu

Někteří čeští politici už začali navrhovat, aby se čeští vojáci přesunuli do Řecka a pomohli k vyřešení vznikajícího konfliktu. To ale podle Šedivého není ideální řešení.

„Nevím, jestli by vojáci vyřešili situaci v Řecku. Oni mají svoji armádu a mají ji velkou. Můžeme tam ale poslat své policisty, to se stalo už v minulosti, pomáhají s administrativní činností a v některých situacích, kdy řecká policie už nebude stačit a bude tam potřebovat odborníky,“ říká Šedivý.

Generál Jiří Šedivý Expresu okomentoval situaci na řecko-tureckých hranicích.

„Věřím tomu, že Evropa bude tento problém řešit jako celek. Doufám, že nenapadne nějakého pomatence, že se budou přerozdělovat utečenci podle nějakých kvót, protože to nefunguje. Pošlete sto migrantů do Česka, a jakmile je pustíme z center, cestují do Německa. To je přece úplná hloupost. Musí se přijmout zásadní systémová řešení. Když přijmeme třicet tisíc migrantů do Evropy, stojí tam zase dalších třicet tisíc. Evropa si nemůže myslet, že může akceptovat jakékoliv množství těch lidí. Už je ani nezaměstnáte, firmy potřebují mít vyučené lidi v oborech, ale takoví sem většinou nechodí. Zbytek práci nedostane. Bude nadbytek méně vzdělaných lidí,“ dodává na závěr generál v záloze.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:10 neděle 5. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 373
  • 30
  • 29
  • 28
  • 28
  • 26