Migranti, ISIS a BLM... Čekám velký konflikt! Generál Šedivý zdvihl varovný prst

Už několik týdnů v USA probíhají obří protesty spojené s násilnými trestnými činy, které spustilo zabití několikrát trestaného George Floyda. Demonstranti po celé zemi strhávají sochy výrazných osobností minulých let a označují je za rasisty. V České republice jsme zaznamenali zatím „pouze“ posprejovanou sochu velikána 20. století Winstona Churchilla. Dočkáme se brzy něčeho ještě horšího? Na to jsme se zeptali bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého.

Generál v záloze Jiří Šedivý, stejně jako velká část českých občanů, bedlivě sleduje dění ve Spojených státech amerických a jen těžko chápe to, kam až zašla vlna protestů, pod něž se podepisuje hnutí Black Lives Matter (BLM).

„Myslím si, že je to nerozumné. Je to problém, který vyjadřuje napětí ve společnosti. Násilnosti, které přicházejí, nejsou v pořádku. Musí se proti tomu bojovat. Může to přerůst až v otevřený konflikt. Strhávání soch je výraz neúcty k minulosti. Někdo se mohl někdy chovat z dnešního hlediska ne úplně korektně, ale taková byla doba! Pokud budeme likvidovat všechno, co se nám dnes nelíbí, protože před 100 nebo 200 lety někdo něco řekl, likvidujeme vlastní minulost. Nemělo by se to dít,“ řekl Expresu Šedivý.

V České republice se dosud zorganizovalo jen několik menších protestů, největší ohlas ale vzbudil čin dvou aktivistek, které posprejovaly sochu Winstona Churchilla na pražském Žižkově před budovou VŠE. Podle Šedivého může v budoucnu docházet k dalším podobným událostem.

„Půjde spíše o kriminální aktivitu, protože v USA nebo ve Francii to jsou věci, které jsou výsledkem nepoměrů a napjatých vztahů mezi původní společností a menšinami. V případě České republiky to mohou být některé násilné činy, za které se budou schovávat různá hnutí, o kterých dnes slyšíme a čteme a která jsou někdy docela nepřehledná. Doufám, že u nás se to do takového stavu ale nedostane, a pokud se někdo dopustí trestného činu, bude potrestán. A doufám, že se policie bude chovat korektně, ale zároveň v duchu zákona a chránit občany ČR,“ odhaduje Šedivý.

Policie v USA je buď ostrá, nebo benevolentní. Je třeba najít rovnováhu

Mnoho lidí kroutí hlavou nad tím, jak benevolentní v některých případech americká policie vůči demonstrantům je. Šedivého to ale nijak nepřekvapuje.

„Americká policie se pohybuje na dvou krajních hranicích. Na jednu stranu umí být velmi ostrá. To se o amerických policistech dobře ví. Vyžadují do detailů přesné postupy a chování, které jsou dány v zákonech, a někdy to přehánějí. Druhý extrém je teď, kdy americká policie nechce proti násilníkům a demonstrantům zakročit. Je třeba najít rovnováhu, bohužel je ale americká společnost v nějakém zvláštním stavu, který je dán i politickou situací a tím, co se děje okolo pandemie koronaviru a ekonomiky všeobecně. Je to složitá situace,“ míní Šedivý.

„Vedení americké policie má také poměrně dost oddělenou politiku jednotlivých států, dokonce i měst, mají úplně jiný systém. Je to takové tancovaní mezi vejci, musí být skutečně velmi opatrní. Pokud dovolí, aby se vytvořily určité struktury, které budou zneužívat nespokojenost především té afroamerické menšiny a realizovat své představy o rabování a násilných činech, bude to obrovský problém. V Německu se začíná radikalizovat i pravicová a krajně levicová složka, která s těmi menšinami nemá nic společného, ale využívá té situace,“ dodává generál v záloze.

Teroristické organizace se probouzejí, čekám velký konflikt

Podle Šedivého mohou protesty v USA trvat delší dobu a mohou přerůst v otevřený konflikt. 

Velkým problémem je ale také zvýšená aktivita některých teroristických organizací po celém světě, o kterých si mnozí mysleli, že už nejsou tak nebezpečné nebo dokonce zanikly, ale opak je pravdou.

„Ve Francii i v Německu to může být velký problém. Může se radikalizovat řada jiných organizací v polorozpadlých státech. Teroristické organizace a tak dále. Dívám se na Afriku a znepokojuje mě také to, co se odehrává v Jižní Americe. Konkrétně Islámský stát se v minulosti etabloval v Afghánistánu a je soustředěn také na oblast Mali či Libye. Mohou se ale probudit také jiné radikální islamistické organizace, které začnou cestou násilí zneužívat toho, co se děje. Začnou se vytvářet konfliktní situace, které vyústí v nějaké bojůvky a pak ve velké konflikty,“ svěřil se nám se svým ne zrovna optimistickým pohledem na budoucnost světa Šedivý.

Migranti se budou přesouvat do Evropy, problémy budou v severní Africe

Jestli něco ale generálovi v záloze dělá radost, je to mnohem klidnější situace na řecko-tureckých hranicích.

„Jsou to civilizované země, zejména tedy Řecko, a dovedou kritické situace řešit. Věřím, že se tam klid udrží. Uvidíme, jak se to začne vyvíjet, až krize úplně skončí a začne znovu působit normální prostředí a zase se začnou migranti přesouvat do oblastí, o kterých si myslí, že jsou pro ně nejvhodnější, a to je Evropa. Věřím ale, že se to podaří řešit,“ říká Šedivý.

Optimismus ale generál Šedivý krotí.

„Myslím si, že problémy budou v severní Africe a budou to iniciovat migrační vlny, se kterými budeme bojovat, ale na to musíme být připraveni regulérně, je to věc, se kterou se Evropa potýkala a bude se potýkat i v budoucnu,“ odhaduje Šedivý.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:24 úterý 27. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 125
  • 35
  • 35
  • 31
  • 28
  • 26