Šedivý o výbuchu v Bejrútu: To nejhorší teprve přijde, čeští hasiči jsou v nebezpečí

Mohutný výbuch, který v úterý otřásl libanonským Bejrútem, podle posledních zpráv zabil nejméně 137 lidí. Tisíce osob utrpěly zranění. Exploze podle úřadů způsobil požár v přístavním skladu, kde bylo uloženo asi 2750 tun dusičnanu amonného. Ten se často využívá v hnojivech, jako dezinfekční prostředek vody a díky oxidačním vlastnostem i v pyrotechnice. Do Libanonu se ve čtvrtek vypravil tým českých záchranářů, kteří tam mimo jiné prohledávají trosky budov a hledají další případné oběti. Podle bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého na české záchranáře v Bejrútu čeká větší nebezpečí, než se na první pohled zdá.

Ohledně výbuchu v libanonském hlavním městě Bejrútu koluje ještě mnoho nejasností. Tamní úřady hlásí, že za masivní explozí stojí nešťastná náhoda, očití svědci a americký prezident Donald Trump ovšem v minulých dnech mluvili o náletu.

„Setkal jsem se s některými našimi skvělými generály a oni se domnívají, že nešlo o průmyslovou nehodu. Podle nich se zdá, že to byl atentát, že to byla nějaká bomba,“ nechal se slyšet Trump.

Podle bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého o plánovaný útok zřejmě nešlo.

„Myslím si, že ta největší exploze nebyla plánovaná. Kdyby ji někdo chtěl takto zorganizovat, vyžadovalo by to hodně dlouhou přípravu včetně materiálních vybavení. Podle mě došlo k nějakému iniciačnímu výbuchu, který se rozšířil až do skladů, kde bylo obrovské množství dusičnanu amonného. Při normálním skladování nemůže být takovéto množství takto uloženo. Pokud tam k něčemu došlo, bylo to velmi laxní řešení odsunu zabaveného ledku, tak jak říkají oficiální libanonské zdroje,“ řekl pro Expres.cz Šedivý, jehož ale více než výbuch znepokojuje představa budoucích dní.

Čeští hasiči v nebezpečí? Mohou se stát nechtěnými cíli, říká Šedivý

Do Bejrútu se už stihl vypravit tým českých hasičů a podle Šedivého je může v zemi čekat nebezpečí.

„Libanon se v posledních desetiletích potýká s různými krizemi, z tohoto pohledu to pro naše hasiče není nic nového. Problém může ale nastat, pokud ty následky, které jsou devastující, vyústí v nějakou další krizi, která už tam mimochodem probíhala. Jsou informace, že se zase vrací demonstranti na ulice, toho může někdo využít a může to být bezpečnostní riziko pro naše lidi, mohou se stát nechtěnými cíli,“ upozorňuje bezpečnostní expert.

„Vždycky taková krize generuje skupiny lidí, kteří se snaží zneužít neštěstí ostatních ve svůj prospěch a prohloubit krizi. Tohle je myslím to největší nebezpečí,“ dodává Šedivý.

Více informací o výbuchu v Bejrútu si můžete přečíst ZDE. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:55 sobota 5. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

  • 40
  • 28
  • 23
  • 22
  • 20
  • 18