Anorexie Koukalové: Odličovací tampony zapíjela vodou, zvracela osmkrát denně!

O nejlepší české biatlonistce všech dob se v posledních dnech mluví v souvislosti s ukončením kariéry, zdravotními problémy i zákulisím českého biatlonu. Jako by toho bylo málo, přichází nyní na pulty knihkupectví kniha „Jiná Gabriela Koukalová“. V ní se olympijská šampionka zpovídá z deseti let utrpení s anorexií. A bylo to drsné.

Podle Gabriely Koukalové je anorexie mezi mladými ženami poměrně častý jev, o němž se nemluví. Je prý celkem běžné, že kvůli váze si sportovkyně večer berou prášky na spaní, aby zaspaly hlad. Martyrium populární české sportovkyně začalo již v juniorské reprezentaci a za její problémy prý může nesprávný přístup trenéra.

Ten ale podle detailů nebyl jen nesprávný, ale i celkem brutální. „Řekl mi, že jsem tlustá jako prase. Nechutná. Jednou, to jsem měla možná ještě míň kilo než teď, mě postavil před zrcadlo. Řekl mi, ať se podívám, jak je to hrozné. Vyvrcholilo to tím, že mi hodil jídlo do záchodu a spláchl ho přede mnou,“ říká Koukalová v rozhovoru pro Magazín DNES s tím, že to pro ni byl hrozný zásah. V té době bylo biatlonistce šestnáct nebo sedmnáct let.

Pro nižší váhu se trápila různými dietami a denně se vážila. Když zjistila, že přibrala kilo, zrušila večerní program s přáteli, protože se před nimi nechtěla ukazovat tak tlustá. Často zvracela, přestože se věnovala vrcholovému sportu. Zvracela až extrémně. „Když to bylo nejhorší, tak třeba osmkrát denně.“

Gábina Koukalová má naštěstí potíže s přijímáním stravy za sebou.

Špatně regenerovala, stávala se protivnou a vznětlivou. Vítězství i sport si užívala, ale v osobním životě prožívala trauma. Ovšem zdůrazňuje, že zdaleka nebyla sama a podobné potíže viděla i u ostatních kolem sebe. „Vrcholový sport rozhodně není zdravý. Je krásný, ale jen do určité míry,“ říká a upozorňuje, že nechce kopat do prostředí a lidí, kterým je za mnohé vděčná. „Ale myslím, že je prostě potřeba některé věci říci nahlas.“

„Nejdivočejší období? Třeba odličovací tampony namočené ve vodě. Pak jsem je zapila. To bylo za den všechno. Zasytilo mě to a necítila jsem hlad. Byla jsem hrozná, strašně se za to stydím, není jednoduché o tom mluvit.“ Návod k takovým praktikám si našla sportovní hvězda na internetu.

Trenérů se nechce dotknout, oběti ze sportovců prý nevytvářejí záměrně. „Neuvědomují si to, myslí si, že je to normální. Není to tak, že by byli zlí a chtěli se někomu mstít. Mladí sportovci jsou tak trochu oběti nevědomosti,“ říká vítězka anket Sportovec roku. Svou zpovědí by prý chtěla pomoci ostatním překonat takové těžké období.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:55 čtvrtek 9. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 79
  • 23
  • 22
  • 19
  • 19
  • 11