Směr Evropa! Desítky tisíc uprchlíků se daly do pohybu, varuje Frontex

Špičky evropské pohraniční kontroly na svém rakouském setkání ve Wachau bijí na poplach. Přes veškeré pokusy se ukazuje, že středomořská trasa je i přes italské snahy v kurzu, vzestupný trend potvrzují i statistiky přijatých žádostí o azyl. Ty potvrzují tradičně zdrženliví Němci, přestože rakouský prezident takovou tendenci odmítá jako smyšlenou.

Zástupce šéfa pohraniční stráže Evropské unie Frontexu Berndt Körner vyzval k nadnárodním misím, které by měly zastavit narůstající počty afrických migrantů v jejich cestě na evropský kontinent. I přestože neústupný italský ministr vnitra Matteo Salvini vydal rozhodnutí nepřijímat ani záchranné lodi s uprchlíky, situaci to neřeší.

Pro lodi směřující se svým živým nákladem k Evropě nezbývá než se Itálii vyhnout, ale to neznamená, že migranty nevylodí jinde. Upozorňuje na to právě agentura Frontex, která potvrzuje, že ožívají trasy na východě a západě Středomoří.

Největšímu tlaku bude podle expertů nyní vystaveno opět Řecko, které již v minulosti – přes masivní finanční injekce– prokázalo neschopnost ubránit své břehy, a tedy i vstup do Evropy. Ve hře je ale také Turecko a Recep Tayyip Erdogan bude v současné době tím posledním, kdo by to chtěl Bruselu jakkoliv ulehčit.

Bývalý šéf alianční cizinecké policie a druhý muž Frontexu Berndt vysvětluje. „V roce 2017 jsme vrátili do zemí původu 341 letadel plných lidí. Celkem se jednalo asi o 14 tisíc lidí deportovaných do Asie a Afriky. Většina z nich se ale vrátila a pokusila do Evropy dostat znovu přes Turecko a Řecko,“ uvedl Berndt na konferenci.

Něco takového ale odmítá levicový rakouský prezident Alexander van der Bellen známý pro své otevřené prouprchlické liberální názory, a jehož názory s nynějším směřování země příliš nekonvenují.

Minulou středu oznámil, že on sám žádnou novou uprchlickou vlnu do Evropy nevidí. To však nesedí ani s aktuálními čísly, která zveřejnili v Německu. V květnu tam totiž o azyl zažádalo o 14 tisíc lidí více než v dubnu, kdy to dělalo 78 tisíc lidí.

Na novou migrační vlnu se připravují v Chorvatsku, Černé Hoře a Srbsku. Mluví se o „nestabilní bezpečnostní situaci“. Představy desítek tisíc migrujících cizinců přinášejí emoce i mezi politiky. „Posunutí migračních cest je alarmující a vyvolává obavy,“ říká premiér Černé Hory Duško Markovič. Frontex nyní nabádá k vytvoření „nové operační oblasti“ pro novou vlnu migrace jako v roce 2015.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:01 úterý 16. října 2018. Anketa je uzavřena.

  • 51
  • 17
  • 15
  • 12
  • 12
  • 11