Šikana ve Frontexu, sexuální aférka: Pak Kristýna skočila z 11. patra! Řeší to Hamáček i Kalousek

Jan Hamáček schytal kritiku v souvislosti s případem sebevraždy české policistky v Polsku. (Ilustrační foto) | foto: Profimedia, koláž Expresu

Bezmála rok držela policie pod pokličkou případ sebevraždy jednatřicetileté policistky Kristýny. Ta vyskočila z jedenáctého patra paneláku v Polsku, kde byla na zahraniční misi pod hlavičkou Frontexu (Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž). Rodina se nyní snaží dopátrat, co za rozhodnutím nadějné policistky stálo. Zatím vše ukazuje na to, že Kristýna čelila tvrdé šikaně. Otázkou je, nakolik mohla situaci předejít policie. Exministr financí Miroslav Kalousek vzkázal šéfovi resortu vnitra Janu Hamáčkovi, že je mu z něj zle.

Do případu se důkladně vložila stanice CNN Prima News. Zjistila, že policistka Anna byla v Polsku obětí šikany.

„Mami, horší se to. Hodně. Tahají tu na mě, že chlastám, než jdu do práce. Nikdo mě ale neměřil. Včera mě vytáhli ven, já pila čaj a po cestě zpátky jsem dostala sodu, že všechno převracím, ničemu nerozumím a všechno je moje chyba. I kolegyně mi řekla, že jsem zneužila její platební kartu nebo co... Masakr,“ psala v polovině srpna Kristýna své mamince.

Kolegové jí také měli říkat, že je „zas*aná děvka ze zas*ané země“, hajlovat na ni a říkat židovské vtipy. Neustále prý měla na talíři, že pracuje málo a většinu času tráví v hotelu, ačkoliv měla normálně rozepsané směny. Kristýnu prý ubíjelo, že už nebyla schopna rozlišit, co je myšleno vážně a co je legrace.

V určitou chvíli se pak obrátila na Frontex i na Policejní prezidium ČR. Vedení Frontexu ji prý ujistilo, že pokud budou problémy trvat, může se Kristýna nechat přemístit. Zřejmě i proto nakonec stáhla zprávu pro prezidium, ačkoliv to se jí alespoň stihlo zastat.

„Dříve než bylo její podání předáno příslušnému služebnímu funkcionáři s personální pravomocí, vzala své původní sdělení zpět s tím, že si vše již sama vyřešila a žádnou pomoc nebo zásah ze strany české policie nežádá,“ uvedla mluvčí prezidia Kateřina Rendlová. 

Situace se ale nikterak nevyřešila. Zřejmě poslední kapkou pro mladou policistku byla aférka s jedním z kolegů. Po pár skleničkách spolu podle sestry, která byla s Kristýnou v kontaktu, skončili v pokoji a něco spolu měli. Jenže kolega si vše natočil a druhý den záznam ukázal ostatním. 

To se stalo v pondělí, rodině se Kristýna naposledy ozvala ve středu.

Zvláštní přitom je, že si mladá žena na život sáhla jen den předtím, kdy měla její mise skončit. Rodině ještě potvrdila, že má na zítra rezervovanou letenku. Než z okna vyskočila, smazala si všechny konverzace a hovory a vymazala si aplikaci WhatsApp, skrze kterou komunikovala.

Příslušník Frontexu

Rodinu zajímá, co se mezi posledním kontaktem a sebevraždou odehrálo. Policie vyšetřování ukončila, to se ale příbuzným nelíbí. Kristýnina sestra se domnívá, že především šéf cizinecké policie Milan Majer bere celou věc na lehkou váhu.

„Dlouho jsme se spolu nebavili. V momentě, kdy mi zmínil, že se mojí sestře prostě něco událo v hlavě, a doplnil to komentářem, že s Prahou nekomunikovala, jsem naznala, že s ním dál na to téma hovořit nechci. Vím, že s Prahou komunikovala a že mluvila se svými nadřízenými i kolegy,“ sdělila sestra pro CNN Prima News.

„Co mě nejvíc štve, je to, že někdo s úplně klidným svědomím řekne, že moje sestra spáchala sebevraždu z rodinných důvodů. To není pravda,“ dodala.

Majer s médii odmítl komunikovat, vyjádřila se místo něj mluvčí Policejního prezidia Rendlová.

„Přímý nadřízený (Majer) ji několikrát kontaktoval, aby u ní informace ověřil. Ujistila jej, že celý problém pokládá za vyřešený, a znovu zopakovala, že nežádá žádnou pomoc z naší strany. Celý další dvouměsíční pobyt absolvovala bez jakéhokoliv kontaktu české policie, a tedy nebyl žádný důvod domnívat se, že není něco v pořádku. Po ukončení mise, v den, kdy měla odcestovat do České republiky, spáchala sebevraždu skokem z okna. K události nedošlo při výkonu služby ani v souvislosti s ní a šetření události prováděla polská policie. Nebylo zjištěno žádné cizí zavinění. Důvody, které policistku k tragickému rozhodnutí vedly, nám nejsou známy a nejsme ani oprávněni poskytovat jakékoliv informace k okolnostem jejího úmrtí,“ uvedla.

K události se vyjádřil také ministr vnitra Jan Hamáček. A poměrně překvapivě uvedl, že o celé události vůbec neví.

„Slyším to poprvé od vás. Pokud to byla příslušnice Policie České republiky, musí policejní prezident vědět, co se stalo, a musí mi věci k tomu doložit. Budu od něj chtít vysvětlení. Informace měla přijít od policie ke mně, a pokud mi ji nedali, někdo pochybil a bude mít smutné Vánoce,“ řekl CNN Prima News Hamáček.

Z vyjádření jeho i tiskové mluvčí je tak zřejmé, že celou událost vyšetřovala jen polská policie, ta česká se následně spokojila s jejími závěry. A to se mnoha lidem vůbec nelíbí.

„Byla krásná, mladá, chytrá a plná ochoty sloužit svojí zemi. Zlomila ji šikana na pracovišti a vzala si život. Závěr nadřízených? ‚Na pracovišti si život nevzala, tak co je nám do toho?‘ Je mi z vás zle,“ uvedl exministr financí Miroslav Kalousek a označil ve statusu Policii ČR a Jana Hamáčka.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:33 čtvrtek 27. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 38
  • 33
  • 26
  • 14
  • 8
  • 8