Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Žoldáci, kteří sem pustí migranty,“ říká Orbán o Frontexu. Co je agentura zač?

    Podle Orbána chce EU za pomoci Frontexu vzít Maďarsku kontrolu nad vlastními hranicemi. Co vlastně agentura je? | foto: Profimedia.cz

    Německá kancléřka apeluje na členské státy Evropské unie, aby pomohly zajistit Evropské agentuře pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) prostředky na zastavení ilegální migrace. Posílení vlivu této unijní agentury se však ani trochu nelíbí premiérovi Maďarska Viktoru Orbánovi, podle něhož se EU snaží pouze převzít kontrolu nad hranicemi jeho země a otevřít je migrantům. Co je vlastně agentura Frontex zač a jaká je její úloha?

    „Chtějí nám sem poslat žoldáky z Bruselu a zabránit maďarským občanům, aby bránili vlastní hranice. A nemějme žádné iluze, budou nám sem pouštět uprchlíky,“ prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán, vyhlášený migrační odpůrce, na adresu Evropské unie.

    Německá kancléřka Angela Merkelová totiž ve čtvrtek vyzvala členské státy, aby finančně pomohly Evropské agentuře pro pohraniční a pobřežní stráž k zastavení ilegální migrace. Jenže podle Orbána Frontex takto ve skutečnosti nefunguje, jde spíš o prostředek, který EU používá k převzetí kontroly nad hranicemi států. A na jejich ochraně si právě Maďarsko pečlivě zakládá.

    Frontex funguje jako agentura, která pomáhá s ochranou hranic států Evropské unie. Odpovědnost za hranice nepřebírá, ta stále náleží dané zemi. Pomáhá ale například dodáním specializovaných pracovníků či technické podpory – nasazením letadel nebo lodí. Kromě toho má koordinovat také navracení migrantů do původních zemí.

    Jak uvádí web Europa.eu, Frontex přitom žádné takové prostředky ve skutečnosti nemá. Při koordinování operací se spoléhá na členské země Evropské unie, které jí vše potřebné poskytnou. Agentura pak hradí jen náklady na rozmístění pracovníků či techniky.

    Kromě toho se také angažuje v mezinárodních vodách, a to tak, že zachraňuje migranty z moře a následně se o ně stará. Kvůli tomu se často setkává s kritikou, mnozí ji posměšně označují za „nejlevnější cestovní kancelář“.

    Frontex se angažuje především tak, že členským státům pomáhá s ochranou hranic.

    Protože je agentura svým způsobem jen koordinátorem ochrany hranic, řada politiků ji označuje za zbytečnou. Evropská unie s tím ale zjevně nesouhlasí a plánuje vliv Frontexu posilovat. 

    Už v roce 2016 se Frontex rozrostl o dvanáct set lidí a začal se také výrazně navyšovat jeho rozpočet – v poslední letech dostává z evropského rozpočtu pravidelně více čtyři miliardy eur (přes sto miliard korun). Do budoucna to má být ještě více a počet zaměstnanců se má v dalších deseti letech zvýšit na deset tisíc.

    Zřejmě právě v posilování vlivu a v růstu počtu specializovaných pracovníků vidí i maďarský premiér Orbán snahu Merkelové a spol. přebírat kontrolu nad hranicemi daných států. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:13 středa 16. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      86
    • Tvl
      16
    • Haha
      10
    • Trapas
      10
    • Sladký
      9
    • Cože
      7
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...