Máš dredy, kradeš černochům kulturu. Gretina mládež zakázala bělošské zpěvačce demonstraci

Jde tady ještě o klima? Aktivisté z německé odnože hnutí Fridays for Future, které vzešlo z pátečních protestů Grety Thunbergové, zakázali zpěvačce Ronje Maltzahnové vystoupit na jedné z jejich demonstrací proti klimatickým změnám. Důvod? Je to běloška a nosí dredy, což je prý forma kulturního přivlastnění. Pokud se ale ostříhá, bude moci zase vystupovat.

O šokující diskriminaci německé zpěvačky Ronji Maltzahnové informovala německá média včetně známých zpravodajských webů Focus nebo Bild.

Maltzahnová zveřejnila zprávu, kterou jí zástupci hannoverské „pobočky“ Fridays for Future před demonstrací, na níž měla vystupovat, zaslali. Ti pak sami pravost zprávy potvrdili tiskové agentuře Neue Presse.

Fridays for Future má početnou základnu přívrženců i v Česku.

„Důvodem je, že v naší globální stávce spoléháme na antikolonialistický a antirasistický narativ, a proto pro nás není přijatelné, abychom na scéně měli bělocha s dredy,“ stojí ve zprávě. 

Na dalších řádcích Maltzahnové vzkazují, že dredy jsou formou kulturního přivlastnění, protože jsou neodmyslitelně spjaty s identitou černochů a jejich otrockou minulostí, přičemž symbolizují útlak.

„Z tohoto důvodu by běloši neměli nosit dredy, protože si přivlastňují část jiné kultury, aniž by systematický útlak zažili,“ píšou zástupci Fridays for Future zpěvačce.

Snad úplně nejbizarnější je závěr dopisu.

„Pokud se do pátku rozhodnete dredy ustřihnout, samozřejmě vás uvítáme na demonstraci a necháme vás hrát. Doufáme, že se s tím vypořádáte,“ stojí ve vzkazu, který zpěvačka, skládající hudbu v sedmi různých jazycích, zveřejnila na sociálních sítích.

Zpěvačka Ronja Maltzahnová

Sama Maltzahnová byla zprávou o zrušení svého vystoupení šokována.

„Je škoda, že je někdo vyloučen kvůli vnějším charakteristikám. Nechci diskriminovat lidi kvůli jejich kulturnímu původu, ale spíše dát hudební scéně kulturní rozmanitost, oceňovat ji a oslavovat, postavit se za genderovou rovnost, všímavost a toleranci,“ uvedla na Instagramu.

To někteří její fanoušci volili ostřejší slova. Ozval se i německý televizní moderátor Kena Amoa, který má otce z Ghany. 

„Co je to za nesmysl? Jak může být účes kulturním přivlastněním?“ ptá se.

Greta je pro demonstranty modlou.

Další kritizují hlavně výzvu, že pokud Maltzahnová chce na demonstraci vystoupit, má se jít ostříhat. Formulaci označují za drzou, pobuřující a směšnou. 

Novinář Alan Posener z uznávaného německého serveru Die Welt se zase zamýšlí nad tím, zdali aktivisté z Fridays for Future například nejedí těstoviny, protože to je, jejich logikou vzato, krádež italské kultury.

Následovníci copaté aktivistky Grety Thunbergové už na kritiku zareagovali ve vyjádření pro server Bunte.de.

„Omlouváme se za způsob, jakým byla umělkyně Ronja Maltzahnová nepozvána, a to jak z časového hlediska, tak z hlediska formulace. Stojíme si však za svým rozhodnutím zakázat lidem přístup na naše demonstrace na základě kulturního přivlastnění,“ uvádí zástupci Fridays for Future.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 neděle 24. července 2022. Anketa je uzavřena.

  • 142
  • 49
  • 29
  • 6
  • 6
  • 5