Za klima demonstrovali známí aktivisté: Přišel pirát Stupka, chvilkař Roll i Antifa

Na Malostranském náměstí v Praze se v pátek konala stávka za klima pod hlavičkou hnutí Fridays for Future, které založila klimatická aktivistka Greta Thunbergová. Dav několika stovek demonstrujících tvořili převážně studenti základních a středních škol, nebyli však jediní. Objevili se i známí aktivisté, ale také například sympatizanti krajní levice. V davu nešlo přehlédnout třeba ani dredatého mladíka se srpem a kladivem na rudém triku.

Stávka za klima odstartovala symbolicky v 11:59, což má značit, že se země nachází minutu od kritické dvanácté hodiny.

Hnutí Fridays for Future založila švédská aktivistka Greta Thunbergová, která přestala v pátek chodit do školy, aby mohla před švédským parlamentem demonstrovat proti nečinnosti elit v otázce klimatické krize.

Demonstranti za klima

Na Malostranském náměstí se skutečně objevila řada školáků, dokonce i rodičů s dětmi. Někteří promeškané učivo doháněli rovnou na místě a během projevů řečníků studovali češtinu.

Některé děti se na demonstraci učily.

Nebyli to ovšem zdaleka jen školáci, kdo si cestu na demonstraci za klima našel. Objevily se také známé tváře z řad aktivistů.

Jedním z nich byl bojovník za práva LGBT komunity a jeden z předních členů Mladého pirátstva Kryštof Stupka, který o sobě dal nedávno vědět ostrou kritikou šéfa ODS Petra Fialy za slova o tradiční rodině. Ten přišel v doprovodu několika kamarádů.

Na demonstraci dorazil i LGBT aktivista Kryštof Stupka.

V davu se objevil také Lukáš Vincour, šéf spolku Zvířata nejíme. Jeho aktivisté se nedávno objevili v médiích kvůli blokádě vjezdu do areálu jatek v Mirovicích. 

Dorazil i známý bojovník za práva zvířat Lukáš Vincour.

Aktivista, který se v minulosti objevil v několika rozhovorech, má nepochybně k bojovníkům za klima blízko, ostatně i sama zakladatelka Fridays for Future Greta Thunbergová je veganka.

Právě veganské jídlo se podávalo ve stánku s občerstvením.

Na řečnickém pódiu si pak vzal mikrofon kromě hudebníka Tomáše Kluse třeba i známý demonstrant Benjamin Roll, který stál spolu s Mikulášem Minářem u vzniku Milionu chvilek pro demokracii a aktuálně je jedním z jeho nejvýraznějších tváří.

Na demonstraci řečnil i chvilkař Benjamin Roll.

Těžko říct, co asi Roll s Klusem a další demonstranti říkali na chlapce s tričkem, na němž zářil žlutý srp s kladivem na červeném podkladu.

Na demonstraci přišel i mladík s komunistickým tričkem.

Levice měla na demonstraci obecně silné zastoupení. Nechyběli členové Strany zelených, ale ani Antifa, která je mnohými považována za extremistickou. 

Na demonstraci vlály její červeno-černé vlajky, také se objevil nápisy odkazující na hnutí Limity jsme my, jehož členové pořádali přednášky o klimatických problémech už na žižkovské Klinice.

Na demonstraci vlály vlajky Antify.

Demonstranti vyrazili na pochod.

Přišli také rebelové proti vyhynutí, tedy členové hnutí Extinction Rebellion. Ti jsou známí o poznání radikálnějším způsobem boje proti klimatickým změnám, jejich oblíbenou kratochvílí je blokovat dopravu přilepováním se k silnici.

Nechyběli ani rebelové proti vyhynutí.

Všichni se pak společně vydali z Malostranského náměstí pochodem do centra Prahy. Skandovali přitom nejrůznější hesla, například „Na co škola, klima volá!“.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 sobota 22. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 201
  • 26
  • 17
  • 12
  • 7
  • 5