Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ringo Čech nejen o ČSSD: „Politici jezdí do Bruselu klečet, Sobotka je přítel Junckera!“

    František Ringo Čech se svým obrazem Šmíráci | foto: Profimedia.cz

    František Ringo Čech je jako sociální demokrat přinejmenším rozčarovaný z toho, co se v dnešní ČSSD děje. Celá strana je prý kvůli současnému vedení v rozkladu. Nejlepší pro stranu by bylo, kdyby ho nahradili noví lidé a navrátilo se směřování, které prosazoval Miloš Zeman. Hudebník, textař, malíř a spisovatel se v rozhovoru pro Expres.cz dále zamýšlí nad blížícími se parlamentními volbami a vztahem našich politiků k vedení Evropské unie.

    Lubomír Zaorálek prohlásil, že když ČSSD vyhraje volby, tak chce být premiérem. Myslíte, že je něco takového vůbec reálné, že to připadá v úvahu?

    No, já myslím, že kdyby si to nemyslel, tak nemá cenu do toho boje jít. Slavná světová tenistka Kingová, jejíž životní heslo jsem přijal za své, říkala, že pouze vítězství má cenu. Takže pan Zaorálek, když jde do bitvy, musí mít nejvyšší mety, to je přirozené. Jestli se mu to povede, to už je jiná.

    Jako volební lídr ČSSD tvrdí, že strana přichází s novou strategií, kterou chce voliče přesvědčit a zaujmout...

    Nic, to je zoufalství totální, rozkol v té straně je totální. Já si myslím, že sociální demokracie nemá žádnou vizi, ona nemá co obyvatelům nabídnout. To, že přidají dvě stě korun důchodcům nebo nechají jezdit lidi zadarmo, není žádná vize a sociální demokracie v západní Evropě vždycky vydělávala na tom, že nějakou vizi měla. Za tou potom takzvaní pracující šli. Dnes je ČSSD v rozkladu, nechali to dojít tak daleko. Já si myslím, že celý ten problém nastal zradou na předsedovi, na Miloši Zemanovi. To jsou zrádci, já je všechny neznám, ale je to stejná parta, Miloš je zná všechny jménem.

    Co se dnes v té straně děje je to, že spousta dlouholetých členů ČSSD opouští, být v opozici k vedení se asi moc nevyplácí.

    Tím tu stranu zničili, oni všechny mozky a veškerou aktivitu utlumili. Proč myslíte, že byl na sjezdu znova zvolený Sobotka? Protože všichni ti lidé, co tam seděli v sále, od nich dostali odměny, prebendy, místa, funkce. Tam neseděli opravdoví členové sociální demokracie.

    A jak se tedy Bohuslav Sobotka dostal na tak dlouho do vedení strany? To bylo tedy všechno intrikaření, pletichy, pakty?

    Pokud není válka nebo vážné ohrožení, tak největší šance na úspěch mají nevýrazní bezbarví lidé. Profesor Zelí. To přece není žádný bojovník a navíc člověk, který do očí voličům říká Junckerovi „příteli“! Co já si mám myslet o svém předsedovi, když on říká Junckerovi, který je nepřítel České republiky, můj příteli?

    Podle šéfa německé Alternativy pro Německo Petra Bystroně měl Sobotka v rakouském tisku slibovat, že ČR přijme migranty, ale veřejnost je proti, tak se to musí udělat jako z donucení. Myslíte, že je možné, aby Sobotka hrál na obě strany, před evropskými politiky byl servilní a u nás hrál obranu národních zájmů?

    Stoprocentně! Tak jako naši představitelé za komunistů klečeli v Moskvě, tak oni klečí v Bruselu. Jsou furt v pokleku...

    Takže když například Václav Klaus mluví o tom, že nám nevládne Sobotka, ale Juncker, tak má pravdu?

    Klaus má naprostou pravdu, ve všem, co k tomu Klaus říká, tak se podepisuju. Ale musím se vrátit k sociální demokracii. Obyčejní občané, takzvaní sociálně slabší, pro které byla ještě za Miloše Zemana ta sociální demokracie jakousi záštitou, tak bohužel ztrácejí tu jistotu a nemají koho volit. Na koho si mají vsadit? Na Babiše oligarchu ne, na pravičáka Kalouska taky ne. Budou se otáčet k Okamurovi a radikálnějším hnutím. Mimochodem Okamura není žádný nebezpečný člověk, je to demokrat. Pro sociální demokracii je jediná cesta - usmíření s Milošem a návrat k jeho politice. Úplně vyměnit lidi, úplně to ozdravit a jít dál pod praporem Miloše. To je jediná záchrana.

    No a co lidé ze současného vedení ČSSD?

    No nic, co tam budou dělat, když jim všichni odejdou? Ať si založí vlastní stranu. Ale třeba se to Zaorálkovi podaří, třeba to zvedne. Nevím jakou má strategii, co chce.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:46 středa 1. listopadu 2017. Anketa je uzavřena.

    • Super
      95
    • Haha
      9
    • Trapas
      9
    • Cože
      6
    • Sladký
      5
    • Tvl
      5