Muž, který bojoval s nemocí, co zabila Rajtorala: Bez léčby je to čekání na smrt

Bývalý reprezentant František Rajtoral bojoval s nepříjemnou chorobou. Svůj nejtěžší zápas prohrál, podlehl těžkým depresím a v Turecku spáchal sebevraždu. Dá se s bipolární afektivní poruchou, kterou měl trpět bývalý hráč Plzně, vůbec žít normální život?

Život Františka Rajtorala vyhasl v neděli 23. 4., úspěšný český fotbalista a bývalý reprezentant se oběsil ve svém bytě. Podle svého bývalého spoluhráče Davida Střihavky trpěl vrozenou vadou, která se nazývá bipolární afektivní porucha.

Na to jak se tato nemoc projevuje jsme se zeptali v exkluzivním rozhovoru psychologa Jana Kulhánka. Teď se redakci Expres.cz podařilo spojit se s Pavlem H., který chorobou trpěl také a podle svých slov ji přemohl.

„Bez správné léčby je to ale velice nebezpečné a těžko vyléčitelné,“ říká mladík v rozhovoru s redaktorem Expres.cz. Mohou lidé s touto nepříjemnou chorobou vůbec žít „normální život“?

„Určitě ano, jen je to o něco složitější. Musí mít vše dokonale nastavený pravidelný režim, užívat vhodné léky a pravidelně navštěvovat doktora. Já jsem tohle všechno poctivě dodržoval a nemoc jsem přemohl,“ říká hrdě Pavel, kterého smrt Františka Rajtorala velmi zasáhla.

„Soucítím se všemi, kteří se s touto nemocí perou,“ přiznává čtyřiadvacetiletý muž z Prahy, jenž za své vítězství nad nepříjemnou chorobou vděčí zejména své matce. „Ona podobnou nemocí v mládí také trpěla a viděla, že bych něco podobného mohl mít i já. Naštěstí to nehodila za hlavu a vše začala urgentně řešit.“

Napadlo někdy Pavla, že by ukončil svůj život jako bývalý fotbalový reprezentant František Rajtoral? „Lidé s touto nemocí mají takové stavy, že vás život přestane bavit a napadne vás to všechno ukončit pravidelně. Naštěstí mám ale život rád a navíc mám kolem sebe rodinu, která mi moc pomohla a díky tomu jsem nad touto chorobou vyhrál.“

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:00 pondělí 28. srpna 2017. Anketa je uzavřena.

  • 41
  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 17