Syn bosse Běly se ozval z vězení: Mrázka jsme mohli udělat kdykoliv, do gauče schovával peníze

Žák a učitel, tak by se dal přirovnat vztah šéfa podsvětí Antonína Běly (†52) a jeho nástupce Františka Mrázka (†47) na počátku devadesátých let. Jakmile se ale podíl moci a vlivu začal přelévat z jedné strany na druhou, mezi oběma kmotry to skřípalo, dokonce mělo dojít i na vydírání z Bělovy strany. A když pak do romského byznysmena v roce 1996 vysypal zásobník nájemný zabiják, jeho rodina měla o zadavateli jasno. Mohla právě msta být motivem kmotrovy vraždy o deset let později? „Mrázka, toho jsme mohli udělat kdykoliv. A neudělali jsme to,“ tvrdí Bělův syn Jaroslav.

Česká televize otevřela žhavé téma divoké porevoluční doby seriálem Devadesátky. A hned v prvním díle se objevily i tehdejší ikony českého podsvětí, a sice Antonín Běla a František Mrázek.

Ve čtvrtek pak ČT2 odvysílala dokument s názvem Polosvět veksláků, který lze brát jako jakýsi návod k Devadesátkám a o něco realističtější pohled na tehdejší dobu a spletité vztahy. První díl byl věnován konkrétně Mrázkovi a jeho vraždě.

Kdo za ní skutečně stál, to se dodnes neví. Verzí je několik, od konkurenta Radovana Krejčíře přes vydírané politiky až po mstu Bělovy rodiny, která je přesvědčena o tom, že za vraždou Antonína Běly stál právě František Mrázek.

Česká televize tak v dokumentu vyzpovídala kromě dalších i Bělova syna Jaroslava, který byl v minulosti několikrát trestán, mimo jiné za držení věcí potřebných k výrobě pervitinu či za vydírání a mučení.

„Přišly velké peníze, přišly neočekávané možnosti, rum, úvěry, Banka Bohemia. Pamatuji si, jak k nám pan Mrázek nosil miliony svázané páskami z banky,“ vypočítává Běla, mimochodem opět ve vězeňském mundúru, jak kdysi rodinný přítel František Mrázek přišel k bohatství.

Jaroslav Běla

Promluvil i o lince, která podle něj pojí Mrázka nejen s vraždou jeho otce, ale i s několika dalšími. To když v dokumentu Polosvět veksláků přišla řeč na smrt podnikatele a informátora Rudolfa Javornického, jehož policie právě na šéfa podsvětí nasadila. 

Javornického někdo rozstřílel přímo před zraky jeho manželky poté, co od Mrázka odjížděl s kompromitujícími materiály na tehdejší vládu.

„Ruda byl rozstřílený stejnou zbraní jako můj otec. A tou zbraní byl Agram 2000, ty jsem tu prodával jen já, asi dvacet kusů. Když jsme pak s policejním týmem Tempus dávali dohromady, kolik zbraní jsem kam prodal, na počty kusů nám to vycházelo přesně tak, že to šlo od Fandy Mrázka,“ říká Jaroslav Běla.

Karel Gott si plácl s Františkem Mrázkem a Miroslavem Provodem. Založili spolu nadaci Interpro.

Bělu juniora cesty s Mrázkovou rodinou svedly i poté, co byl jeho vlastní otec zavražděn. 

Propíral se pikantní vztah s dcerou známého bosse i konfrontace se synem Michalem v roce 2009. Oba synové si chtěli vyříkat rodinné spory, namísto toho po sobě oni i jejich bodyguardi mířili samopaly, až se celá schůzka zvrhla ve rvačku. Každý pak tvrdil, že si začala druhá strana.

Že by ale stál za objednáním Mrázkovy vraždy počátkem roku 2006, to Jaroslav Běla vždy odmítal.

„Heleďte, my jsme mohli Mrázka kdykoliv udělat. Kdykoliv. Tenkrát bydlel ve starém baráku, kam jsem s tátou jezdíval. Měl tam takové staré křeslo a pod ním vyskládané prachy. Mohli jsme Mrázka udělat kdykoliv, ale neudělali jsme to,“ říká mafiánským slangem Běla v dokumentu Polosvět veksláků, na který příští čtvrtek naváže pokračování s názvem Polosvět světských

A jelikož se budou filmaři tentokráte zabývat pro změnu vraždou Antonína Běly, syna Jaroslava jsme nejspíše neslyšeli naposledy.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:42 neděle 15. května 2022. Anketa je uzavřena.

  • 43
  • 27
  • 22
  • 6
  • 5
  • 4