Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Musíme si dát pozor, aby se z vězení nestaly školy džihádu, říká kandidát do Senátu „Čuňas“ Stárek

    František Čuňas Stárek kandiduje do senátu na Praze 6. Jako dlouholetý zaměstnanec tajných služeb by se rád zajímal o bezpečnostní oblast. V rozhovoru pro Expres okomentoval současnou situaci Evropy ohrožené terorismem. | foto: foto: facebook.com/cunasstarek

    František Stárek, kterému nikdo neřekne jinak než Čuňas, je svérázným kandidátem na senátora na Praze 6. Nenechte se ale zmást jeho vzhledem a undergroundovou minulostí, Stárek má za sebou 17 let služby u BIS, a tak není divu, že se zajímá v současné době o stále ohroženější bezpečnostní situaci v Česku i v Evropě. Tu rozebral i v rozhovoru pro Expres.

    V Česku došlo k zadržení prvního muže, který se chtěl přidat k Islámskému státu. Nepřekvapuje Vás to?

    Nepřekvapilo, to byla jen otázka času. Co mě ale překvapuje je, že tak dlouho byl na svobodě. Zadrželi ho už v lednu a půl roku nic a do vazby šel až teď. Toho měli dávno izolovat.

    Spekulovalo se, že to bude přistěhovalec z muslimské země a nakonec je to jednadvacetiletý rodilý Čech z Plzeňska.

    To taky není úplně překvapivé a z jednoho případu ani nemůžeme dělat nějaké závěry. Muslimů je zde naprosté minimum, a tak je prostě statisticky pravděpodobnější, že to bude Čech. Co ho k tomu ale vedlo nevím a nechápu.

    Jsou dostatečné metody k odhalování těchto jedinců? Monitorování sociálních sítí? Má se kvůli tomu zpřísnit trestní sazba pro podporu terorismu?

    Je to takové vylévání vaničky s dítětem. Je to bohulibé, ale k ničemu. Muslimští radikálové přestanou psát na sociálních sítích a u soudů budou popotahováni nějací troubové, co žertem napíšou, že by unesli letadlo nebo něco vyhodili do povětří. To je cesta do pekel.

    Co by podle Vás bylo efektivní cestou?

    V prvé řadě bezpečnostní a tajné služby musí aktivně vyhledávat potenciálně nebezpečné osoby a na ty se zaměřit. Nemůžeme čekat, až se nám někdo přihlásí.

    Jak se k těmto lidem zachovat? Vy navrhujete zřídit něco jako evropské Guantanámo.

    Za ten návrh mě vypískávali na Facebooku, ale teď už to zaznívá i třeba z Francie. V USA to pomohlo, po 9/11 se přijala nějaká opatření, která by v Evropě byla asi nepředstavitelná a přinejmenším nepopulární, ale na dlouhou dobu islámský terorismus z jejich území zcela vymizel.

    Myslíte, že v Evropě by toto nebylo možné?

    Amerika je ale konzistentní země, tady je to co země jiné zájmy a jiný přístup, je to vidět i na přístupu k navrátilcům ze Sýrie. Někde jim dávají šanci a jinde je rovnou zavírají, což považuji za správné.

    Takže byste lidi podezřelé z napojení na terorismus a navrátilce z území IS zavíral?

    Pochopitelně, musíme si uvědomit, že oni tam šli zabíjet a uřezávat hlavy a ne čistit záchody. A když se pak vymlouvají, tak mají smůlu, neměli tam v prvé řadě vůbec jezdit. My víme, kolik tam bojuje lidí s evropskými pasy, a opravdu nejsme v situaci vítat je zpět s otevřenou náručí. Naopak, i v tom vězení je nutné je izolovat od ostatních vězňů.

    Mělo by tedy být speciální vězení jen pro ně?

    Ano, jsou vycvičení v tom, jak zabíjet. Lidé, co byli ve válce, vám řeknou, že zabít člověka je jako přijít o panictví. Poprvé je to složité a pak už to jde samo. A lidé, co byli ve vězení, vám řeknou, že nikde jinde se toho zločinci nenaučí víc. Já sám, když mě zavřeli za komunismu, tak jsem se ve vězení naučil odemykat zámky, což mi přišlo vhod, když jsem si několikrát zabouchl klíče v autě.

    Co by se stalo, kdyby tito lidé, ti návrátilci, byli s normálními vězni?

    Nemůžeme si dovolit dát je do normálních kriminálů, protože za rok v nich těch fanatiků bude desetinásobek, jak tam tihle vycvičení zblbnou ten zbytek. Pachatelé útoků v Evropě často měli za sebou drobnou kriminální minulost, a to je pro džihádisty přesně cílová skupina. Dát je do normálních vězení, to rovnou můžeme otevřít školu džihádu.

    Část útočníků byli uprchlíci. Jste pro jejich přijímání, nebo je považujete za bezpečnostní riziko?

    Jsem pro přijímání, ale jen za podmínky, že se plně integrují. Kdo chce do Česka, musí se stát Čechem, ne že si tu založí druhý Molenbeek, kam se bude bát i policie a budou si tam kázat radikální islám v mešitě a jen pobírat sociální dávky a my budeme čekat, kdy se něco semele.

    Nesouhlasíte tedy například s prezidentem Zemanem, který říká, že Česko nesmí přijmout žádného uprchlíka?

    U Zemana je nutné zaměřit se na to, kdy toto jeho ostré prohlášení přišlo. Bylo to v době, kdy o azyl požádalo 60 režimem pronásledovaných Číňanů. Takže se mu náramně hodilo do krámu říct, že nebereme nikoho a potěšit tak zároveň své voliče, kteří pod pojmem uprchlík vidí jen muslimy, a zároveň čínského prezidenta, kterému vrátí několik nepohodlných osob. Jako když Sověti dostali od Ribbentropa německé komunisty.

    František Čuňas Stárek během rozhovoru pro Expres s redaktorem Honzou Paličkou.

    Vy jste pro kvóty na přijímání uprchlíků?

    Kvóty jsou ta nejhorší možná blbost, protože nemůžeme někomu přikázat to, co nechce, a pak očekávat, že se bude k těm vnuceným lidem chovat jinak, než odmítavě a hnusně. Evropa by si měla jasně říct, kolik je schopná přijmout osob, kteří opravdu prchají před válkou a které je zároveň možné plně integrovat, a nikoho nad to nebrat. Není možné si sem jen tak přijít, přisát se na štědrý sociální systém a někde v ghettu nadávat, že Evropa je moc evropská.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:10 sobota 3. prosince 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      30
    • Haha
      10
    • Trapas
      10
    • Tvl
      10
    • Cože
      9
    • Sladký
      6