Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kovaný socialista a bojovník za uprchlíky. Proč Timmermanse odmítá Babiš i celá V4?

    Socialistický kandidát na post šéfa Evropské komise Frans Timmermans | foto: Profimedia.cz

    Nepřítel Visegrádu, zastánce migrace a socialista jako poleno. To všechno je jeden z nejžhavějších kandidátů na post šéfa Evropské komise Frans Timmermans, až dosud pravá ruka Jeana-Clauda Junckera. V nedávné debatě burcoval k větší solidaritě s uprchlíky a před třemi lety si vjel do vlasů se slovenským europoslancem Sulíkem, když se doslova rval za to, aby měli zaměstnavatelé povinnost dávat jednotnou mzdu. „Pokud tohle nazýváte socialismem, já jsem jedině pro,“ vypálil tehdy Timmermans s úsměvem. Co byste o favoritovi Emmanuela Macrona a Angely Merkelové měli vědět?

    Evropská unie usilovně jedná o tom, kdo nahradí aktuálního šéfa eurokomisařů Jeana-Clauda Junckera. Žhavým kandidátem byl dosavadní místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, jehož do čela tlačí socialistická frakce v čele s německou kancléřkou Merkelovou či francouzským prezidentem Macronem.

    Jenže právě jeho osoba vyvolává hodně ostré vášně. Proti jsou totiž země visegrádské čtyřky, tedy Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko, ale také Itálie.

    „Pan Timmermans se vícekrát vyjádřil negativně k našemu regionu. Také měl úplně jiné názory na migraci, než máme my. Je to člověk, který bývalé východní Evropě moc nefandí,“ shrnul důvody, proč V4 Timmermanse důrazně odmítá, český premiér Andrej Babiš.

    Už tak jeden z nejmocnějších mužů Evropské unie skutečně nemá země visegrádské čtyřky v lásce a nejednou se na jejich adresu vyjádřil kriticky. Je znát, že se mu jejich vlastenecký a zejména k migrační krizi kritický postoj příčí. Nejradši by z nich měl zkrátka státy poslušně podřízené Evropské unii.

    Timmermans je pravou rukou současného šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera.

    Co se již zmíněné migrační krize týče, vlastně nejjednodušší je Timmermanse přirovnat k Angele Merkelové, pro niž je na post šéfa Evropské komise favoritem. Prosazuje solidaritu evropských zemí, dokonce se nechal slyšet, že v případě absence této solidarity hrozí obnova vnitřních hranic.

    A když si Timmermanse na rozhovor pozvali reportéři serveru Seznam Zprávy a konfrontovali ho se slovy prezidenta Miloše Zemana, že my jsme si uprchlíky nezvali, svou solidaritu velmi rád rozvedl.

    „Jistě. Nepozval je nikdo. Představte si, že byste žil s rodinou někde v Sýrii a někdo vám vybombardoval dům. Nebo použil při útoku plyn. Sám jako otec bych okamžitě chtěl svou rodinu odvézt ze země a hledal bych útočiště kdekoli. Také bych se snažil dostat se do Evropy, protože bych věděl, že tam budu v bezpečí před válkou a násilím,“ prohlásil Timmermans.

    Frans Timmermans prosazuje solidaritu s uprchlíky.

    Kromě toho, že je výrazným zastáncem migrace, platí také někdejší nizozemský ministr zahraničí za socialistu jako řemen. Od roku 1990 je členem nizozemské levicové Strany práce a na svoje socialistické názory je také pořádně pyšný. To se ukázalo třeba v debatě se slovenským europoslancem Richardem Sulíkem, která proběhla v roce 2016.

    Frans Timmermans je kovaným socialistou.

    V ní Timmermans hovořil o tom, že jednou z věcí, kterou by rád prosadil, je povinnost zaměstnavatelů dávat lidem na stejném pracovním místě stejný plat, a to nejen v rámci jedné firmy, ale plošně. Sulík opáčil, že jde o zasahování do svobodného trhu, místopředseda Evropské komise byl ale šokován.

    „Pane Timmermansi, to je čistý socialismus, co tu předvádíte,“ rozohnil se slovenský poslanec.

    „Pokud tohle nazýváte socialismem, já jsem jedině pro,“ opáčil hbitě Timmermans.

    Podle Babiše a dalších šéfů zemí V4 je volba Franse Timmermanse vyloženě neakceptovatelná. Zopakovali to několikrát, Babiš se dnes dokonce nechal slyšet, že holandského politika považuje za katastrofu.

    „Ten člověk je absolutně nepřijatelný. Nechápu, proč za 21 hodin nebyli premiéři Francie, Španělska, Holandska a Německa schopní pochopit, že tento člověk nemůže být předsedou Evropské komise, protože dojde k ještě většímu rozdělení, k většímu názorovému rozdílu mezi V4 a naším regionem, tj. Evropskou unií,“ prohlásil.

    A právě kvůli nevoli zemí V4 je aktuálně summit v Bruselu, na němž se mají šéfové jednotlivých zemí dohodnout, kdo se do čela Evropské komise postaví, neustále odkládán.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:44 středa 30. října 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      39
    • Trapas
      23
    • Tvl
      21
    • Haha
      20
    • Cože
      18
    • Sladký
      17