Chce povolit sebevraždu a trávu: Má levičácký kandidát na francouzského prezidenta šanci uspět?

Francie již zná kandidáta do prezidentských voleb, který se utká o nejvyšší post země v barvách levice. Svého protikandidáta Manuela Vallse porazil bývalý ministr školství Benoit Hamon. Ten by chtěl levicové politice ve Francii navrátit zašlou slávu, o kterou jí připravilo prezidentsví Francoise Hollanda. Proti pravicovým kandidátům jsou ale jeho šance mizivé.

Francii v květnu čekají prezidentské volby. Jisté je, že horkými favority na nahrazení končícího prezidenta Francoise Hollanda je konzervativec Francois Fillon a nacionalistka Marine Le Penová. K těm nyní přibyl i levicový kandidát.

Francouzská levice do boje o prezidentské křeslo vyšle Benoita Hamona. Devětačtyřicetiletý exministr školství v primárkách porazil protikandidáta Manuela Vallse. Hamonova vize nastolení socialistického blahobytu ve Francii je sice ambiciózní, vzhledem k okolnostem nejen ve Francii, ale v celé Evropě a i v globální politice ale prakticky neuskutečnitelná.

Hamon není v politice žádným nováčkem. V roce 2004 byl zvolen europoslancem. V roce 2012 ho Francois Hollande jmenoval ministrem průmyslu a obchodu a o dva roky později pak ministrem školství. V této funkci ale setrval jen čtyři měsíce, po kterých z vlády odstoupil s odůvodněním, že Hollandova politika pro něj nebyla dostatečně levicová.

Právě až příliš levicové názory by se mohly stát největším kamenem úrazu Hamonovy kandidatury. Francouzi jsou již socialismem v podání Francoise Hollanda znechuceni a volají po změně. Tu by jim společný kandidát sociálních demokratů a zelených asi jen stěží dokázal nabídnout.

Mezi hlavní Hamonova témata patří například zavedení nepodmíněného příjmu pro všechny Francouze, zkrácení pracovního týdne na 35 hodin nebo masivní investice do alternativních zdrojů energie. Bohužel se ale Francie nenachází v ekonomické situaci natolik prosperující, aby na to vše byly finanční prostředky, tudíž tyto Hamonovy ideje spolu s legalizací eutanásie a marihuany nejspíše zůstanou jen v utopické rovině.

Benoit Hamon je sice politikem s relativně bezproblémovou minulostí prostou jakýchkoliv skandálů, nicméně kandidovat se rozhodl v celospolečenské atmosféře, která ho prakticky předurčuje k nezdaru už od počátku. Nejenže jsou jeho pravicoví kandidáti mnohem silnější než on sám, ale nadto on sám bude muset kromě kandidatury ještě udržet vlastní socialistickou stranu, které hrozí rozštěpení na středolevé a tvrdě levicové křídlo.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:05 úterý 30. května 2017. Anketa je uzavřena.

  • 9
  • 9
  • 8
  • 8
  • 7
  • 6