Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ozbrojené hlídky i čtvrti, kterým se radši vyhnete: Jak vypadá jih Francie očima turisty?

    Jih Francie a migranti? Někde je bezpečno, některé čtvrtě raději obejdete. (Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

    Překrásná pobřeží, historické památky a budovy na každém rohu... K chloubám jižní Francie ovšem v posledních letech přibyla i jedna černá kaňka. Podle mnohých se jedná o místo, kde by se turisté měli kvůli stoupajícímu počtu migrantů ve špatné životní situaci mít zvlášť na pozoru. Jak vypadá realita očima českého turisty? O zdraví se člověk na jihu Francie a především Azurovém pobřeží bát nemusí, najdou se ale i místa, kterým je lepší se vyhnout.

    Je tam možná krásně, ale... Když si člověk jako prázdninovou destinaci vybere jih Francie, sotva se vyhne varováním před poměrně vysokým počtem migrantů ze severu Afriky. Nemají to tam zkrátka daleko a často se právě ve Francii, na prvním místě, kam v Evropě dorazí, usazují natrvalo.

    Panuje ale v tomto letním ráji podobně krizová situace, jakou migrace způsobila například v sousedním Německu?

    Alespoň z bezmála dvoutýdenní zkušenosti lze rozhodně říct, že ne. Francie si bezpečnost zcela evidentně hlídá, dokonce i v centrech menších měst člověk i několikrát za krátkou dobu narazí na zhruba desetičlennou, samopaly vyzbrojenou vojenskou hlídku.

    Ve většině měst často narazíte na vyzbrojené vojenské hlídky.

    Na místa, kde má člověk nutkání raději rychle a neslyšně projít kolem, se ovšem dá dostat také. Jako příklad poslouží třeba překrásné a historické město Carcassonne. 

    Zatímco vyhlášená pevnost i okolní uličky žijí veselým životem, stačí přejít řeku Aude a člověk jako by se ocitl v úplně jiné zemi.

    Běžnou večerní scenérií je například menší náměstí Gambetta doslova obklopené místními obyvateli muslimského vyznání: Desítky dětí dovádějících ve veřejné fontáně, ženy v hidžábech sedící okolo. Opodál se pak potulují nebo postávají podivně vyhlížející jedinci.

    Carcassonne je překrásné město. Když ale přejdete řeku Aude směrem z centra, nečekají vás jen malebné uličky, ze kterých dýchá historie...

    Dost možná právě kvůli podobným, potenciálně nebezpečným čtvrtím, byly ve Francii zřízeny jednotky ASVP, tedy pouliční stráže, jejichž několik příslušníků v tomto případě postává okolo a monitoruje situaci. 

    Pokud by ale došlo ke konfliktu, zasáhnout nemohou, jejich pravomoci jsou jen velmi omezené. Za úkol mají v případě nutnosti především zmobilizovat bezpečnostní orgány, zejména policii.

    Azurové pobřeží a arabská zlatá mládež

    Pokud se člověk zdržuje zejména v centrech měst či u pláží, připadá si jako kdekoliv jinde na jihu Evropy i ve velkých městech Azurového pobřeží. Například v Nice. I tady ale přítomnost po zuby ozbrojených vojáků dává tušit, že by se člověk měl přece jen mít na pozoru. 

    A není se vlastně čemu divit. Vždyť právě na rušné promenádě Promenade des Anglais se před dvěma lety odehrál teroristický útok, při němž Francouz tuniského původu najel do lidí v kamionu a následně spustil střelbu, u které křičel „Alláhu akbar!“. Počet obětí se tehdy vyšplhal na 86, další čtyři stovky lidí byly zraněny.

    Teroristický útok v Nice: Francouz tuniského původu přejel náklaďákem dav lidí slavících výročí dobytí Bastily.

    Francie je obecně pro lidi vyznávající islám populární destinací. 

    Například ve městě Antibes, které platí za oblíbený dovolenkový ráj, to bylo znát v den, kdy začal tzv. velký svátek. Do města se v sobotu 10. srpna sjelo hned několik stovek muslimů. Podle poznávacích značek luxusních vozů, které doslova ucpaly centrum města, šlo z velké části o proslulou dubajskou zlatou mládež.

    Strach z potenciálního nebezpečí by tedy rozhodně neměl být důvodem, proč dovolenou v malebné jižní Francii zazdít. Realita totiž tomu, jak byla její pověst za posledních pár let pošramocena, příliš neodpovídá.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 úterý 17. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      42
    • Trapas
      36
    • Super
      22
    • Sladký
      19
    • Cože
      17
    • Haha
      16
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...