Skandál francouzské školy: Na fotce ztmavila studenty, některé nahradila černochy

Umělecké škola Emila Cohla z francouzského Lyonu chtěla jen expandovat do Spojených států, nakonec se však proslavila téměř po celém světě. O dobré reklamě ale rozhodně řeč není. Jak informovala agentura AFP, samotní studenti si všimli, že propagační fotografie školy prošla „lehkou“ úpravou – některým z nich na ni byla ztmavena pleť, jiní byli rovnou vyměněni za černochy!

Pořádný šok čekal studenty umělecké školy Emila Cohla z Francie. Ti nafotili snímek určený k propagaci své školy ve Spojených státech, jenže později zjistili, že na něm někteří z nich prošli úpravou. A to pořádnou úpravou.

Usměvavý mladík sedící vpravo dole na originální fotografii působí jako zcela obyčejný Francouz, na výsledné fotce by ho ovšem každý tipl třeba na ukázkového Maročana. O poznání tmavší je i chlapec v černém triku o dvě řady nad ním či dívka v černých šatech, která stojí v horní řadě.

Dotyčný, který fotku upravil zjevně pro multikulturnější dojem, ale zašel ještě dál.

Vysoká černovlasá slečna, stojící ve druhé řade odshora, mezi opálenými spolužáky vyčnívá zřejmě nejsvětlejší barvou pleti ze všech. Možná proto byla bez okolků nahrazena úplně jiným člověkem – černoškou. Stejné „proměny“ se pak dočkala i její kolegyně o řadu níž a nalevo stojící muž.

Původní fotografie studentů školy Emila Cohla

Na případ podivné – a nutno říct, že na uměleckou školu naprosto amatérské – proměny propagační fotografie upozornili samotní studenti, o případu pak informovala agentura AFP.

Fotografie po úpravě

Co na obvinění říká samotná škola? Ta se zodpovědnosti zbavuje a přehazuje ji na agenturu, která měla za úkol snímky zhotovit. Studentům se vedení školy již omluvilo a s agenturou rozvázalo spolupráci. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:31 středa 9. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 85
  • 16
  • 14
  • 10
  • 8
  • 5