Feministky zase zneužívají MDŽ, po Praze chystají protesty. Za co pořád?

Obyvatelé Prahy dnes uvidí opět průvody nespokojených žen bojující za svá práva. Feministický blok dnes od 15 hodin pořádá na pražském náměstí Míru svou akci ZaSTÁVKA: Den ženské solidarity. O co vlastně jde a proč je jedním z důvodů protestu i prezident USA Donald Trump?

Feministky v České republice se snaží „rehabilitovat“ dnešní MDŽ. Feministický blok, který zastřešuje několik iniciativ, dnes od 15:00 pořádá na pražském náměstí Míru svou akci ZaSTÁVKA: Den ženské solidarity.

Název ZaSTÁVKA odkazuje na akci Den bez žen – stávka žen, na které ve středu ženy v USA chtějí protestovat proti nové politice Bílého domu po nástupu prezidenta Donalda Trumpa. Zdá se, že hlava USA pije krev i zdejším feministkám.

Co ale českým feministkám vadí?

Svou akcí chtějí nespokojené ženy ukázat, co je pravá podstata MDŽ. Svátek totiž připomíná stávku newyorských švadlen z 8. března 1908.

„Mezinárodní den žen většinové společnosti stále asociuje karafiáty, podnikové večírky – kterých se ženy mnohdy nemohly účastnit, protože byly doma s dětmi, oslavy tradičně pojímaného ženství vnucené státně socialistickým zřízením. My tento den ale nechceme přenechat propagandě minulého režimu,“ uvedl feministický blok na svém oficiálním webu.

Na jeho připomínání se v roce 1910 dohodly zástupkyně levicových stran a organizací na konferenci v Kodani, které se zúčastnila i sociální demokratka Karla Máchová.

Poprvé se den slavil v roce 1911. Na demonstracích ženy žádaly volební právo a konec diskriminace v práci. OSN uznala MDŽ v roce 1975.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:18 čtvrtek 6. července 2017. Anketa je uzavřena.

  • 23
  • 6
  • 6
  • 6
  • 5
  • 5