Pomohl uprchlíkům a teď musí platit víc než 2 miliony: Pomůže Frau Merkel?

Cesta do pekla je dlážděná dobrými úmysly. O pravdivosti tohoto hesla se na vlastní konto přesvědčil Farid Hassan (53) ze Severního Porýní-Vestfálska. V Sýrii vystudoval anglickou literaturu a hudební nauku, v Německu žije přes dvacet let a živí se jako prodavač v drogerii. Jaké bylo jeho překvapení, když mu za záruky pro své příbuzné úřady vyměřily 2,2 milionu korun!

„Jsem u konce s dechem, už nemůžu dál,“ postěžoval si Deutsche Welle zdeptaný Hassan a vytáhl z kapsy oznámení města s žádostí o platbu ve výši 85 tisíc eur, v přepočtu zhruba 2,2 milionu korun. 

„Nemůžu to zaplatit, odkud dostanu peníze?“ pídí se zoufale. S jeho aktuálními příjmy totiž nemá šanci uvedenou částku zaplatit, ani když mu vyměří splátkový kalendář.

Jeho čistý příjem činí 52 tisíc korun, z toho 21 tisíc padne na nájem. Zbylých 31 tisíc musí stačit pro jeho čtyřčlennou rodinu a také příbuzné, za které se v dobré víře zaručil, aniž by věděl, že se jeho výdaje vinou změny nastavení o tolik zvýší. 

„Trhá mi srdce, když musím vždycky říct svým dětem, že si to nemůžeme dovolit, neboť strýc potřebuje peníze. Jak to mají mé děti chápat?“ ptá se Farid, který v zoufalství oslovil i bývalého ministra vnitra Severního Porýní-Vestfálska Ralfa Jägera, který se angažuje nejen v jeho věci, ale i v případě dalších lidí, kteří pomohli uprchlíkům a teď za to musejí platit víc, než bylo původně ujednáno.

„Kdyby moje rodina přišla s pomocí pašeráků přes balkánskou trasu, tak bych takové problémy neřešil. Ale protože jsem si vybral oficiální cestu, měl bych zaplatit?!“ rozčílil se Farid Hassan.

Do podobné situace se dostaly tisíce Němců, kteří se v uplynulých letech dobrovolně zaručili za syrské utečence, které chtěli uchránit před nebezpečnou cestou napříč Středomořím a ulehčit jim začátky v Německu. Měli za ně ručit jen do chvíle, než získají oficiální status uprchlíka, stát po nich ale změně zákona vyžaduje statisícové částky za náklady spojené s životem imigrantů.

Snad má kancléřka Angela Merkel dost našetřeno, že by Hassanovi i dalším poškozeným pomohla...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:05 úterý 26. března 2019. Anketa je uzavřena.

  • 124
  • 38
  • 12
  • 11
  • 10
  • 8