Čekárna, ve které umírali lidé, je terčem zvědavců. Vstup hlídá ochranka a focení je zakázáno

Vyšetřování tragédie, která se v úterý ráno odehrála ve Fakultní nemocnici Ostrava, probíhá dále. Mezitím se však v areálu nemocnice již zpřístupnila čekárna, kde se hrozný masakr odehrál. Místo ihned začali navštěvovat nejen pacienti, ale také lidé, kteří se chtějí podívat na místo, kde lidé přicházeli o život. Nemocnice se tak rozhodla, že u vstupu do čekárny bude stát ochranka, která bude zároveň dohlížet na přísný zákaz fotografování.

Ve čtvrtek večer celou Českou republiku zasáhla zpráva, že zemřela i sedmá oběť vraha z Opavska, který střílel v ostravské fakultní nemocnici.

Několik dní po masakru se však chod nemocnice vrací postupně do normálu a s tím souvisí také otevření čekárny traumatologického oddělení, kde o svůj život přišly oběti Ctirada Vitáska.

Okamžitě se na místo začali vydávat zvědavci, kteří si chtějí prohlédnout místo činu. To ovšem mnohdy zaměstnancům nemocnice komplikuje práci.

„Kondolenční knihu máme dole u vstupu. Před budovou polikliniky jsou pietní místa, kam lidé přicházejí zapalovat svíčky,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Petlachová. 

Ve vestibulu polikliniky je lidem k dispozici kondolenční kniha.

Před samotnou čekárnou stojí ochranka s teleskopickými obušky a želízky. Muži návštěvníky důrazně upozorňují na to, že fotit či dokonce natáčet videa je na místě přísně zakázáno.

Ambulance již v těchto chvílích funguje bez omezení. Jediný rozdíl je v personálu. Lékaři a sestry, kteří byli v práci v den tragédie, dostali volno. Nahradil je personál z lůžkové části oddělení.

Podle svědků, kteří byli v čekárně po jejím opětovném otevření, byla v místnosti stále cítit dezinfekce. Rovněž jsou podle očitých svědků na podlaze viditelné stopy po kulkách, které na místě vyznačili vyšetřovatelé.

„Kriminalisté na případu nepřetržitě pracují, vyhodnocují informace a spolupracují s dalšími složkami. Analyzují se zjištěné informace a výpovědi. Probíhá součinnost s Krajským státním zastupitelstvím Ostrava,“ potvrdila mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková.

Samotné vyšetřování bude podle odborníků trvat dlouhé měsíce. V tuto chvíli byly nařízeny pitvy obětí střelce, stejně jako pitva samotného Ctirada Vitáska. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:30 sobota 11. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 48
  • 45
  • 43
  • 43
  • 41
  • 40