České vývojáře si koupil Facebook. Gratuluju, píše o vás celý svět, vzkazuje jim Babiš

Hry pro virtuální realitu zatím velkou díru do světa neudělaly. Až na jednu výjimku a tou je Beat Saber od českých vývojářů. Hra, ve které světelnými meči ničíte barevné kostky do rytmu hudby, sbírala po světě řadu ocenění a stala se hitem. To neuniklo ani americké firmě Oculus Studios, která spadá pod Facebook. Náhle je tak trojice tvůrců, kteří české studio založili, v pěkném balíku. Částka ještě nebyla oficiálně zveřejněna, ale mluví se o 50 až 100 milionech dolarů.

Obrovský úspěch vývojářů Jána Ilavského, Vlada Hrinčára a Jaroslava Becka, kteří společně zakládali studio Beat Games, neunikl ani premiérovi Andreji Babišovi. 

„Obrovský úspěch českých a slovenských tvůrců! Facebook kupuje studio Beat Games, tvůrce hry Beat Saber, kterou určitě znáte. Gratuluju,“ uvádí na svém twitterovém profilu Babiš s tím, že o této novince už píše celý svět.

Prvotní odhady mluví o prodejní ceně od 50 do 100 milionů dolarů. Částka však může nakonec zbořit i tuto hranici. Facebook se tedy rozhodl opět ukázat, že v budoucnost virtuální reality (VR) skutečně věří, nákup nejúspěšnější hry v tomto segmentu to jen potvrzuje.

„Beat Games se k nám připojuje na cestě k tomu, přinést VR co nejvíce lidem na celém světě,“ uvádí v oficiálním prohlášení společnost Oculus, která vlastnicky spadá pod Facebook.

Česká hra Beat Saber je celosvětový hit.

„Velký den! Je to přirozený krok kupředu, s Oculusem jsme velmi úzce spolupracovali od té doby, co jsme hru vydali. Obě strany mají stejnou vášeň pro VR a její budoucnost. Nyní budeme moci přivést Beat Sabre na novou úroveň. Jsem vážně nadšený,“ uvádí k prodeji jeden ze zakladatelů studia Beat Games Jaroslav Beck.

Díky přesunu pod křídla miliardové společnosti nyní mohou tvůrci pomýšlet na výrazné vylepšování své hry a následný vývoj jiných projektů. Podle slov vývojářů se nechystá stěhování studia z Prahy a ohrožena by prý neměla být ani tvůrčí svoboda autorů celosvětového hitu.

Ján Ilavský společně s Vladem Hrinčárem jsou programátoři původem ze Slovenska. Jaroslav Beck, který stojí za hudební stránkou hry, pochází ze Strakonic a žije střídavě v Praze a Los Angeles. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:13 čtvrtek 26. března 2020. Anketa je uzavřena.

  • 74
  • 31
  • 31
  • 27
  • 27
  • 24