Nechtějí multikulti, imigraci a islám, tak je Facebook zablokoval

Obávají se přistěhovalců, vyhlazení evropských tradic a kultury, a proto jsou považováni za extremisty šířící xenofobii a nenávist. Alespoň tak to vyhodnotili administrátoři sociální sítě Facebook a zablokovali účty rakouskému a německému Identitárnímu hnutí.

Identitáři jsou rozmáhajícím se hnutím především mladých lidí, kteří se obávají, že je kulturní identita evropských národů ohrožena a je postupně nahrazována elementy z cizího kulturního prostředí.

Kritika aktivistů, jimž se někdy říká Generace identity, směřuje nezřídka na představitele Evropské unie. Oni sami jsou pak mnohými považováni za nositele a šiřitele xenofobních myšlenek. Kolik Slušných lidí by se s nimi asi ztotožnilo?

Hnutí se vymezuje proti rasismu, který stojí na myšlence, že civilizace musí chránit svou rasovou integritu, ale jedním dechem hlásá, že jeho cílem je ochrana identity na úrovni regionální, národní a v neposlední řadě civilizační, tedy evropské.

Jedna z nejvýraznějších aktivit identitářů je protiuprchlická loď Defend Europe.

„Organizace nebo osoby, které šíří organizovanou nenávist, nejsou na Facebooku ani Instagramu povoleny,“ tvrdí k blokádě profilů Identitárního hnutí Rakouska mluvčí americké sociální sítě. Stejný osud postihl německou odnož hnutí a již počátkem května tu francouzskou.

Německá kontrarozvědka identitáře označuje za extrémní ultrapravici a také rakouské úřady s nimi mají problém. Tamní prokuratura je vyšetřuje pro zločinné spolčení a podněcování k nenávisti.

Své sympatizanty mají identitáři i v České republice a dalších zemích. Oni sami odmítají osočování z extremismu a politiku Facebooku za masivní cenzorskou vlnu. Naopak kritici tvrdí, že hnutí se snaží prezentovat rasismus a nacismus přitažlivým moderním způsobem.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:54 neděle 30. září 2018. Anketa je uzavřena.

  • 52
  • 36
  • 19
  • 13
  • 12
  • 11