Nebinární Češka jménem Eva: Kategorie muž a žena jsou málo! Existují intersex lidé

Eva Švagr alias Ezra | foto: Facebook/Instagram

Narodila se jako žena, dostala krásné a tradiční jméno Eva, které si nechala dodnes. Přesto se ale už nějakou dobu cítí být nebinární osobou a své okolí před časem oficiálně poprosila, aby ji oslovovali v mužském rodě. Seznamte se s Evou Švagr, českou dívkou, podle které neexistují jen dvě pohlaví a své názory na svět šíří coby spoluzakladatelka organizace TakyTrans.

Když se podíváte na sociální sítě české transaktivistky Evy Švagr, která si říká též Ezra, jistě by vás ani omylem na první pohled nenapadlo, že tuto osobu kamarádi a rodinní příslušníci oslovují v mužském rodě.

Eva si ráda fotí svůj výstřih, nosí dámské oblečení, maluje si tvář, koupe se v dvojdílných plavkách a na některých fotografiích vypadá jako (docela) normální mladá slečna. 

„Neidentifikuji se ani jako muž, ani jako žena. Někde mezi,“ řekla v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV Eva. Martina Veselovského zmátla svými slova natolik, že ani takto zkušený moderátor nevěděl, jak svého hosta má vlastně v určitých pasážích rozhovoru oslovovat.

„Já používám v angličtině buď mužský rod, nebo neutrální they (oni). Rodiče mě oslovují v mužském rodě,“ dodala Eva.

U své rodiny a přátel se ale Eva poněkud překvapivě setkala s velkým pochopením.

„Pohybuji se v pražském intelektuálním kruhu. Rodiče to berou, kolegové v práci také. Oslovují mě v mužském rodě,“ pochvaluje si Eva, jíž ale nevadí, že si ji na ulici lidé „pletou“ s dívkou, kterou ona jinak skutečně je.

Intersex lidé a kurzy nebinární češtiny

Eva má ovšem pocit, že existuje více kategorií než jen muž a žena.

„Kategorie muž a žena jsou málo, nechci, aby moje tělo určovalo, jak se ke mně lidé chovají. Chci rozbít představu, že pohlaví jsou jen dvě, rodí se i intersex lidé,“ myslí si Eva Švagr, která je spoluzakladatelkou organizace TakyTrans.

Zmíněná organizace na sociálních sítích uvádí, že bojuje proti stereotypizaci translidí v Česku a pořádá společné pikniky či mítinky, na nichž nebinární lidé vyjadřují své pocity.

Před časem se organizace na svém Instagramu pochlubila kurzem „nebinární češtiny“, kde transaktivisté vysvětlovali, jak komunikovat s nebinárními osobami.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:30 pátek 5. března 2021. Anketa je uzavřena.

  • 429
  • 72
  • 65
  • 33
  • 26
  • 22