Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Myslíte to dobře, dělejte to jinak! Hřib se pustil do „rebelů“, které dříve dotoval jeho kolega

    Česká odnož hnutí Extinction Rebellion „pomáhá“ Ukrajině blokádami pražských ulic. | foto: Facebook Extinction Rebellion

    Také mám rád ekologii, ale tohle nikam nevede. Takový vzkaz vyslal aktivistům z hnutí Extinction Rebellion, kteří si v posledních týdnech lehali v Praze na silnice s transparenty „tři stupně pro Ukrajinu“, primátor Zdeněk Hřib. Radikální aktivismus podle něj akorát odvádí pozornost od skutečného problému. Namíchl ho snad rýpanec jednoho z aktivistů, že se pražští řidiči stejně dostanou do zácpy kdekoliv jinde?

    Klimatičtí aktivisté mají ve stávajícím magistrátu oporu, sám Hřib v textu zveřejněném na sociálních sítích zdůraznil, že mu na ekologii velmi záleží. Hnutí Extinction Rebellion podle něj ovšem překročilo přijatelnou mez.

    „Praha nedávno schválila klimatický plán, který je ve snižování emisí dokonce ambicióznější než plán EU. Elektrifikujeme dopravu, sázíme stromy, pracujeme na projektech solární elektrárny, bioplynky nebo výroby tepla až pro třicet procent Pražanů z čističky odpadních vod na principu tepelného čerpadla,“ uvedl primátor.

    „Radikální aktivismus ale těmto snahám jen škodí, protože odvádí pozornost od smysluplných projektů a inovací. (...) Dnes jsem je (Extinction Rebellion) vyzval, aby upustili od aktivit, které si berou Pražany za rukojmí. Nebezpečí jejich počínání se už projevilo, když zablokovali průjezd sanitce s pacientem,“ dodal Hřib, podle něhož by rebelové měli raději volit veřejné shromáždění podle legislativních pravidel.

    Na mysli měl incident, který se odehrál na magistrále před Národním muzeem. Aktivisté tam blokádou silnice na několik vteřin zdrželi sanitku, která převážela pacienta s poruchou srdečního rytmu.

    Zdeněk Hřib má velký dar zabývat se líbivými a celkem nepodstatnými věcmi a zavírat oči před tím, co Prahu pálí.

    Rebelové proti vyhynutí za poslední týdny zabrnkali na nervy stovkám pražských řidičů. Při jednom z protestů došlo dokonce na fyzické napadení. Aktivisté se ale domnívají, že na provoz v ulicích města jejich počínání nemá zásadní vliv.

    „Skutečný čas blokády skoro nestojí za řeč, policie je efektivní a řidiči se zase rychle dostanou do zácpy jinde, kde by stejně stáli ve špičce,“ stojí ve vyjádření jednoho z nich, které působí trochu jako rýpanec do primátora Hřiba, často kritizovaného za dopravní situaci v Praze.

    Skončil s nimi i Zábranský

    Hnutí Extinction Rebellion bude zastání na pražském magistrátu hledat těžko. Zády se k němu otočil další pirát, zastupitel a radní pro bydlení a transparentnost Adam Zábranský.

    Ten přitom rebely v minulosti finančně podporoval skrze transparentní účet. Peníze na „podporu činnosti“ jim posílal rok, než s nimi skoncoval.

    Česká odnož hnutí Extinction Rebellion „pomáhá“ Ukrajině blokádami pražských ulic.

    Od začátku dubna o sobě česká odnož hnutí Extinction Rebellion dává v Praze vědět blokádami ulic.

    „Něco jiného je jednorázová velká demonstrace například s roční periodicitou, při které dojde k přerušení provozu na silnici, a pravidelné blokování silnic se snahou na sebe upozornit,“ vysvětlil tehdy Zábranský pro CNN Prima News s tím, že silniční blokády nejsou nic pro něj.

    Pirátský zastupitel tak peníze raději posílá třeba aktivistům z hnutí Fridays for Future, kteří následují páteční protesty Grety Thunbergové. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:37 neděle 14. srpna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      13
    • Haha
      11
    • Cože
      6
    • Super
      4
    • Sladký
      4
    • Tvl
      4