Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Mlátili nám hlavou o zeď! Klimatičtí rebelové si stěžují na zásah policie, prý byla hodná jen naoko

    Mnohem více než koronavirový potřebujeme klimatický nouzový stav. To se včera přímo před budovou Poslanecké sněmovny snažili sdělit aktivisté z hnutí Rebelie proti vyhynutí (Extinction Rebellion). Sáhli k nenásilnému protestu, jenže demonstrovat před budovou parlamentu je zákonem zakázané. Policie proto začala jednat, a to podle rebelantů nepřiměřeně. „Policie použila na několik lidí pepřový sprej, poutání, klečení i zdi, bouchnutí hlavou o zeď a další nepřiměřené prostředky,“ oznámili aktivisté.

    „Velká rebelie 2020 vyvrcholila zablokováním ulice u Sněmovny a vniknutím asi 15 rebelů před vchod Poslanecké sněmovny. Cílem rebelů bylo přibít deklaraci 2020 na dveře Poslanecké sněmovny,“ informují aktivisté na Facebooku.

    Jak ona deklarace zní? 

    „My jsme bytosti a máme rádi život. Vy jste zástupci lidu, máte řešit nejpodstatnější věci týkající se lidského života. Neřešíte klima, neřešíte ani lidský život. Naše díra ve dveřích je malá škoda pro člověka. Vaše nečinnost je černou dírou pro lidstvo. Děkujeme za utírání prachu na kormidle potápějící se lodi. S tím jděte do pr… Je třeba jednat hned,“ vyzývají rebelové.

    S reakcí politiků mezi aktivisty nadšení nepanuje. Přesto se podle zástupců Extinction Rebellion našly i výjimky.

    „Reakce poslanců obvykle nebyly překvapivé, děkujeme výjimkám, především panu poslanci Čižinskému, který měl odvahu za námi přijít a deklaraci si převzít. Doufáme, že ji svým kolegům přečte a splní tím daný slib,“ hlásí aktivisté.

    Objevily se i duhové vlajky.

    Na koho si klimatičtí rebelové vyloženě postěžovali, to byli zasahující policisté. Tedy alespoň část z nich.

    „Policie, která zadržela rebely u Poslanecké sněmovny, jednala profesionálně, což se rozhodně nedá říct o policistech, kteří zasahovali ve vedlejší ulici a na rebely použili nepřiměřené prostředky,“ stěžují si aktivisté. 

    Policisté měli proti aktivistům zasáhnout pepřovým sprejem.

    Došlo prý na pepřový sprej, což mají dokazovat fotografie, ale i na fyzické násilí.

    „Aktivní občané, kteří využívají práva na občanskou neposlušnost a využívají formy nenásilné přímé akce, se nijak nebrání, v žádném případě nekladou aktivní odpor. Oproti tomu policie použila na několik lidí pepřový sprej, poutání, klečení i zdi, bouchnutí hlavou o zeď a další nepřiměřené prostředky, které máme i nahrané,“ stojí ve facebookovém statusu.

    Podle aktivistů zakročila policie neadekvátně.

    „Všichni, kdo se účastníme nenásilných protestů za řešení klimatické krize, do toho jdeme vědomě, postupujeme ztrátu osobní svobody, byť na pár hodin, dopouštíme se vědomě přestupku. Ale jednáme nenásilně a s respektem k policejní práci. Čekáme respekt i ze strany policie. Koneckonců tyto protesty děláme i pro ně a jejich děti,“ dodávají rebelové. 

    Policisté měli proti aktivistům zasáhnout pepřovým sprejem.

    Na obvinění, že zasahující policisté jednali neadekvátně, jsme se obrátili na tiskové oddělení policie.

    „Policisté zadrželi 42 lidí, aktivisté neuposlechli výzev, proto zasáhla pořádková jednotka a použila donucovací prostředky. Žádnou stížnost jsme nezaznamenali. Aktuálně vyhodnocujeme kamerové záběry. Pokud někdo má natočený záběr neadekvátního zásahu, měl by to samozřejmě ohlásit,“ bylo nám sděleno.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:00 sobota 30. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      146
    • Haha
      42
    • Sladký
      23
    • Trapas
      20
    • Tvl
      19
    • Cože
      11