Ekorebelové jsou zpět. Blokovali Sněmovnu, chtějí stav klimatické nouze, zasahovala policie

Od pondělí začne v České republice platit nouzový stav v důsledku rostoucího počtu případů nákazy koronavirem. Podle aktivistů z hnutí Rebelie proti vyhynutí (Extinction Rebellion) je třeba vyhlásit úplně jiný nouzový stav: klimatický. A tak ve čtvrtek ráno blokovali ulici u Poslanecké sněmovny s heslem, že v permafrostu se nacházejí horší věci než koronavirus, načež musela zasahovat policie. Protestů hnutí přibývá i na jiných místech světa.

„Blokáda před Poslaneckou sněmovnou. Tripod stojí, nálada je skvělá. Říkejte pravdu! Jednejte hned! Vyhlaste klimatickou nouzi,“ hlásali aktivisté z hnutí Rebelie proti vyhynutí na Facebooku. 

Tam sdíleli nejen fotky, ale i živý přenos celé akce, která měla za cíl donutit politiky k činu.

Mezi transparenty dominoval nápis „V permafrostu jsou horší věci než koronavirus, nenechme ho roztát“. Jde o vzkaz, že podle aktivistů je klimatická krize vážnější než ta koronavirová.

Akce probíhala relativně poklidně, někteří z ekorebelů hráli na kytaru a dobře se bavili. Oheň byl na střeše ve chvíli, kdy je k odchodu z chráněného prostoru vyzvala policie, ale oni výzvu ignorovali.

Policisté několik aktivistů pozatýkali.

„Dvaatřicet osob bylo za použití donucovacích prostředků zajištěno a předáno pražským policistům. Na místě byla pořádková jednotka,“ uvedla policie s tím, že byli aktivisté převezeni na služebnu a bude proti nim vedeno přestupkové řízení.

Rebelové se k protestu sešli už v úterý. To blokovali vchod na Ministerstvo financí, které ovládá například velké těžařské společnosti. Aktivistům se nelíbí třeba to, že vláda investuje málo peněz do rekultivace krajiny pro zvýšení schopnosti zadržování vody.

Aktivisté z Rebelie proti vyhynutí blokovali ulice kolem Sněmovny.

„Oteplení o 4 °C, ke kterému směřujeme, je neslučitelné s fungováním civilizované společnosti tak, jak ji známe. Ministerstvo financí tuto skutečnost ignoruje, proto jsme se rozhodli je na to upozornit. Potřebujeme radikální změnu,“ hlásali.

Takto aktivisté blokovali Ministerstvo financí.

Pandemie nepandemie, protesty hnutí Extinction Rebellion se odehrávají po celém světě. Takto rebelové protestovali loni. V uplynulých dnech to bylo třeba v Rakousku nebo Brazílii. Zřejmě bude přituhovat!

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:00 pátek 29. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 65
  • 24
  • 14
  • 14
  • 12
  • 11