Česká Rebelie proti vyhynutí naruší vyhlášený státní smutek za Karla Gotta (†80)! Co na to magistrát?

Na sobotu 12. října je naplánována ceremonie v katedrále sv. Víta za Karla Gotta (†80) a na tento den byl také vyhlášen státní smutek. To ale některé ekologické aktivisty vůbec nezajímá! Ve stejný den totiž kontroverzní hnutí „Rebelie proti vyhynutí“ hodlá zablokovat dopravu v centru Prahy. Někteří jedinci jsou údajně připravení se nechat i zatknout!

V minulých dnech proběhly ve světě velké demonstrace nechvalně proslulého sociálněpolitického hnutí Extinction Rebellion, česky Rebelie proti vyhynutí.

Party „zelených“ aktivistů obklopily vládní budovy a veřejné parky v Londýně i v australském Melbourne. Demonstranti vytáhli stany, oblékli se do prapodivných kostýmů a oblepení různými transparenty zablokovali dopravu. 

To všechno z toho důvodu, že chtějí zabránit klimatickým změnám, ztrátě biodiverzity a následnému ekologickému kolapsu, který podle nich naléhavě hrozí.

Londýn byl plný stanů.

Někteří jedinci si například přilepili své ruce k budovám. Pouze v Londýně bylo zatčeno více než 300 aktivistů.

Jeden z demonstrantů si přilepil ruku k budově.

Podobná akce se chystá tento víkend v Praze.

V sobotu, kdy je v plánu ceremonie za Karla Gotta v katedrále sv. Víta a je také vládou vyhlášený státní smutek, chce česká Rebelie zablokovat dopravu i za cenu toho, že někteří aktivisté skončí v poutech.

Ve vedení české Rebelie stojí Veronika Holcnerová, která má žít v Londýně. Pokusili jsme se ji kontaktovat, ale nebrala telefon.

Veronika Holcnerová je šéfkou české Rebelie.

Spojili jsme se ale s tiskovým mluvčím hnutí Martinem Vrbou. Podle něj existovala možnost, že by se protestní akce kvůli pohřbu a státnímu smutku odložila.

Aktivisté se ale nakonec rozhodli vyjít do ulic a dopravu zablokovat! 

„Pojedeme podle původního plánu,“ řekl Expresu mluvčí, který nám také detailně popsal, jak bude celá akce vypadat. Rozhovor si můžete přečíst níže.

Jeden ze snímků z londýnského protestu

O plánech aktivistů dobře ví Magistrát hlavního města Prahy.

„Mají na sobotu nahlášené shromáždění na Václavském náměstí před Národním muzeem a dále od sochy sv. Václava s ulicí Štěpánskou. Toto shromáždění budeme monitorovat a budeme ve spojení s Policií ČR. Pokud budou lidé z hnutí Rebelie proti vyhynutí porušovat zákony, pak proti nim jistě zasáhne policie,“ sdělil nám mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Mluvčí Rebelie Martin Vrba: Někteří jsou ochotni se nechat zatknout!

V sobotu je v plánu pohřeb Karla Gotta a byl vyhlášen i státní smutek. Nenapadlo vás, že by bylo vhodné svou akci přesunout na jiný den?

Řešili jsme, co máme s nenadálou situací dělat. Nakonec jsme se rozhodli, že budeme pokračovat v původním plánu. 

A ten je?

Naše velká rebelie, která se koná 12. října, bude pokračovat. Nebudeme ale jakýmkoliv způsobem zasahovat do ceremonie.

Jak přesně bude vaše akce probíhat?

Bude to v zásadě festival, jehož součástí budou různé akce, vystoupení a přednášky na téma změn klimatu. Součástí je i nelegální část a tou je blokáda komunikace.

Někteří demonstranti se klidně nechají zatknout.

Nemůže se tato část nějak vymknout kontrole? 

To si nemyslím. Je to součást plánu, blokádu provedou specifičtí lidé, kteří jsou si vědomi svých rizik. Jsou proškolení a vědí, co mají dělat.

Jakých rizik jsou si vědomi?

Jsou ochotni se nechat i zatknout! V okamžiku, kdy si sednou na ulici a budou blokovat provoz, počítají s tím, že mohou být zatčeni. Více je ale těch, kteří nechtějí být zatčeni.

Jakou očekáváte účast?

V řádu stovek lidí, ale přesné číslo v tuto chvíli nevím. I třeba kvůli tomu státnímu smutku a pohřbu je velká otázka, jak se náš plán podaří naplnit. Kvůli těmto okolnostem to tedy nevím.

V minulých dnech proběhly podobné protesty v zahraničí. Demonstranti měli na sobě hodně netradiční oděvy. Dá se něco podobného čekat i v sobotu?

Máme takzvané červené brigády, to je domluvená věc a bude na místě. Zbytek je takový volný. Je to na individuální kreativitě každého. Nikomu v ničem nebráníme.

Chybět nesmí takzvaná „rudá brigáda“.

Jací lidé chodí na takové demonstrace? Máte v hnutí ženy, nebo spíše muže?

Je to hodně vyrovnané, aniž bychom o to nějak usilovali nějakými kvótami nebo čímkoliv jiným. Zastoupení mužů a žen je hodně podobné. Nejsou zde žádné rozdíly. Součástí hnutí jsou různé sociální skupiny. Jsou zde mladí i důchodci, někteří z nich budou potenciálně zatčeni. Je zde ale i dost matek a rodičů.

Rozhodně ne všichni vaši lidé pocházejí z Prahy. Doprava autem u nich asi nepřichází v úvahu. Jak se tedy do hlavního města dostanou? Půjde se například nějaký pochod?

O žádném pochodu nevím, tohle jsem tedy neřešil. Předpokládám, že většina lidí pojede normálně vlakem. Spousta lidí ani nemá auta, někteří mají třeba elektroauta, ale to jsou výjimky. Veřejná doprava je primární dopravní prostředek.

Co chcete svými demonstracemi dokázat?

Jsme klimatické hnutí, to znamená, že naší primární zprávou je, že se nacházíme jako jednotlivci i lidstvo v situaci klimatické nouze. Musíme urychleně jednat, abychom byli schopní odvrátit alespoň ty nejzásadnější dopady na lidskou společnost a civilizaci jako takovou. Základní metoda, kterou používáme po celém světě, je nenásilná občanská neposlušnost, která primárně spočívá v blokádách hlavních měst.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:04 středa 5. února 2020. Anketa je uzavřena.

  • 223
  • 50
  • 48
  • 37
  • 32
  • 31