Silvestrovský test chlebíčků: Kde seženete nejlepší šunkový s vejcem a salátem?

Expres před silvestrovskou nocí připravil speciální test chlebíčků vybraných z několika pražských lahůdkářství. | foto: Expres.cz

Před silvestrovskou nocí jsme si pro vás připravili speciální test chlebíčků. Vybrali jsme několik pražských lahůdek a chlebíčkáren a hledali ten nejlepší.

Ovocný Světozor na Floře

1. Šunkovosalámový s vejcem

Klasická kombinace šunka plus tvrdý salám ze Světozoru je naprosto v pořádku. Vlastně se od sebe tyto dva chlebíčky příliš neliší, jen na jednom je místo dvou koleček poličanu půlka vejce natvrdo přelitého majolkou. Za mě ten vajíčkový vede, majonézu totiž považuji za přelom v gastronomii, nicméně je to o chuti každého.

Chlebíček

2. Šunkový s vejcem a majolkou

Světozor je klasika a s jejich chlebíčky málokdy šlápnete vedle. Šunkový s vejcem a štědrou porcí majonézy rozhodně stojí za každou korunu z těch pětadvaceti, které si za něj u Hájka účtují. Veka je čerstvá, vlašského salátu je na ní akorát, majonéza je chutná. Trochu zbytečný mi přijde snad jen list salátu, nicméně chápu, že pro barvu se hodí.

25 Kč

Libeřské lahůdky na Andělu

1. Šunkový s vejcem a majolkou

Chlebíčkový bůh by jásal! Šunkáč ze zapadlého bistra na křižovatce ulice Ostrovského byl totiž numero uno mezi chlebíčky a jeho recept by měl viset ve všech lahůdkářstvích. Veka byla měkká a vláčná. Chlebíček měl vrchovatou dávku poctivého salátu, který byl čerstvý a výborně ochucený. Šunka nejvyšší kvality a vejce dobře uvařené. Celkovou kompozici pak skvěle doplnila kořeněná okurka a decentní list salátu.

Chlebíček

2. Šunka se sypaným vejcem

Další velmi chutný kousek. Veka o něco silnější než ve Světozoru, ale čerstvá a dobrá. Kolečko šunky dokonce ve vyšší kvalitě. Vlašák v pořádku, ale ten „světozorácký“ mi přece jen přišel lépe vychucený. Trochu problém mám ale právě se „sypaným vejcem“, což je vlastně jen vajíčko posypané dalším nastrouhaným vajíčkem. A cosi bílého mezi tím, co ale rozhodně není majonéza. To ve mně vzbudilo mírný smutek.

21 Kč

Bistro Sisters v Dlouhé ulici

1. Chlebíček se šunkou a pečenou švestkou

Chlebíčkárna v Dlouhé se tváří, že je strašně posh, a dokazuje to více cenou než kvalitou. Bez koruny čtyřicet kaček za kus pečiva s máslem, plátkem šunky (tady musím uznat, že nejvyšší kvality) je špatný vtip. Jediným chuťovým bonusem měl být patrně kus pečené švestky, kterou bych ocenil spíše v koláči než na chlebíčku.

Chlebíček

2. Rostbíf a bramborový salát

Kdyby tenhle „chlebíček“ stál patnáct korun, asi přivřu oči. Ale on stojí skoro čtyřicet, což z něj dělá totální propadák. Uvozovky u slova chlebíček používám záměrně, jelikož základem téhle české speciality by měla být veka, v tomto případě je to ale jakýsi podivný toustový chleba, který už měl navíc nejlepší časy za sebou. Na pečivu je vrstva másla, na něm údajný bramborový salát, kde jsem zvládl identifikovat jen brambory a cibuli. A největší katastrofou byl samotný rostbíf: vysušený na troud a slaný jako ďas!

39 Kč, 2 Kč krabička

Apetit v Holešovicích

1. Šunkový s bramborovým salátem

Tady jednoznačně vítězí cena! Za deset korun se jen těžko něco kritizuje, ale přesto nám vadil malý kousek vajíčka a oschlá šunka. Na pohled působil jako chudý příbuzný a velikostí patřil málem do kategorie jednohubek. Chyběla klasická výzdoba a aranžmá, co má navodit pocit, že máte před sebou bohatý kus „prasáckého“ pokrmu.

Chlebíček

2. Šunkový se sýrem a máslem

Tohle určitě není miss mezi chlebíčky, a to ani ve vzhledu, ani v chuti. Na vece máslo, kolečko šunky a plátek eidamu „třicítky“, to je vlastně skoro vše. Ale upřímně, za těch deset korun, za které v holešovických lahůdkách tenhle chlebíček seženete, je to vlastně dost v pohodě. Taková školní sváča.

10 Kč

Chlebíčkárna na Letné

1. Chlebíček „Ideál“

K ideálu má tenhle chlebíček daleko. Ve vlašáku je moc brambor na moc velké kusy, šunka je z nepochopitelných důvodů nakrájená na drobné proužky, což je dost nepraktické, protože padá všude kolem. A půlka veky je zalitá spoustou majonézy, ve které se topí konzervovaný hrášek. Jasně, z toho množství zázračné bílé omáčky bych měl být na větvi, tahle je ale podezřele nakyslá a tak nějak nic moc. Ale totální průšvih to není, to zase ne. Prostě lehký podprůměr, co neurazí, ale ani nenadchne.

21 Kč

Chlebíček

2. Se šunkou a hermelínem

Uf. Tak tady jsme narazili na propadák. Hora bramborového salátu nevalné chuti a majonézy, která už lehce zaváněla, na oschlé tukové vece. Hermelín na vrchu byl okoralý jako týden starý chleba. V pohodě byla snad jen kapie, kterou normálně dáváme stranou, že?

19 Kč

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:31 středa 29. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 146
  • 38
  • 37
  • 35
  • 33
  • 29