Konec krále exekutorů: Hrubián Vrána dnes končí v úřadě, uleví se dlužníkům?

Dnešek je posledním dnem, který ve funkci soudního exekutora stráví Tomáš Vrána z Přerova. Člověk, který se stal synonymem pro to nejhorší, co exekutoři v Česku dělali, za svou patnáctiletou kariéru vydělal až miliardu korun. Jeho odchod, stejně jako jeho působení v úřadu, je plný kontroverzí.

Fotogalerie

Když přerovský exekutor Tomáš Vrána loni v září oznámil, že na svou funkci rezignuje, mnoho lidí se zaradovalo. Vrána byl tím člověkem, který ztělesňoval to nejhorší, co exekutoři v Česku za dobu své existence dělali.

Dnešek je posledním dnem, kdy je Vrána ve funkci.

Bývalý soudce a advokát Vrána se stal postrachem všech dlužníků svým nekompromisním přístupem k vymáhání dluhů.

Dostat se s dlužnou částkou k úřadu v Přerově bylo noční můrou. Jako vymahače zaměstnával i bývalé trestance, kteří se vyžívali ve vyvíjení psychického nátlaku na dlužníky a bez milosti zabavovali vše, co v domácnostech našli.

Přerovský úřad se pod Vránovým vedením stal doslova fabrikou na vymáhání dluhů. Zaměstnával přes 200 lidí, měl uzavřené exkluzivní smlouvy o vymáhání pohledávek s velkými bankami a pojišťovnami a ročně prováděl suverénně nejvíce exekucí v celé republice. Zároveň na něj bylo nejvíce stížností a bylo proti němu vedeno nejvíce kárných řízení.

Ani Vránův odchod se neobešel bez kontroverzí.

Rvačka zaměstnanců s policií

Se svým ministerstvem spravedlnosti jmenovaným nástupcem Lukášem Jíchou se nedokázal dohodnout na předání úřadu. Staří zaměstnanci se s těmi novými poprali a musela zasahovat i policie.

Vrána navíc za předání obrovského úřadu požaduje horentní sumu, spekuluje se o desítkách milionů korun.

Aby toho nebylo málo, Vrána byl v posledním měsíci své funkce rovněž obviněn ze zpronevěry. Zhruba 30 milionů měl z účtu úřadu vyvést na soukromé účty a na cestě na Slovensko byl zadržen se zhruba 3,5 miliony v hotovosti.

Těžko říct, zdali si dlužníci s Vránovým odchodem oddychnou. Je pravděpodobné, že jeho nástupce Lukáš Jícha nebude při vymáhání pohledávek využívat tak drakonických metod, ale i tak se dlužníci před svými dluhy neschovají.

Navíc Vrána není jediným problémovým exekutorem v Česku, kteří svým 159 kolegům dělají špatné jméno.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:00 pátek 29. července 2016. Anketa je uzavřena.

  • 37
  • 11
  • 9
  • 7
  • 6
  • 6