Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Eurohujeři, nácek a komunistická feministka. To jsou kandidáti na šéfa Europarlamentu!

    Evropský parlament volí nového předsedu. Největší šanci nahradit odstupujícího Martina Schulze (uprostřed) mají lidovec Antonio Tajani (vlavo) a socialista Gianni Pitella (vpravo). | foto: koláž Expres.cz

    Na půdě Evropského parlamentu probíhá zásadní hlasování. 751 europoslanců včetně 21 českých volí ze svých řad nového předsedu. Ten by měl nahradit nepopulárního Martina Schulze, který se rozhodl odstoupit, aby se mohl ucházet o vysoké politické funkce v Německu. Kdo ovládne největší z evropských orgánů a co od něj můžeme očekávat?

    1. Antonio Tajani

    Národnost: Italská
    Věk: 63 let
    Frakce: Evropská lidová strana

    Italský eurolidovec Tajani je největším favoritem voleb na předsedu europarlamentu. Žádnou větší změnu s sebou ale nepřinese.

    Italský eurolidovec je považován za favorita volby. Kromě toho, že má nejvíce zkušeností s prací v evropských orgánech, kde zasedá už 23 let, mu pomohlo i to, že jeho frakce je nejsilnější a jako kandidáta ho podpořil i druhý z favoritů volby, belgický europoslanec Guy Verhofstadt z liberální frakce, který z volby odstoupil a doporučil svým kolegům, aby volili Antonia Tajaniho. Z našich europoslanců se dá očekávat podpora od členů KDU-ČSL, TOP 09 a ANO.

    2. Gianni Pitella

    Národnost: Italská
    Věk: 58 let
    Frakce: Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů

    Eurosocialistu Martina Schulze by v čele europarlamentu mohl nahradit i jeho stranický kolega Gianni Pitella.

    Kandidát evropských socialistů bude ve volbě asi největším konkurentem svého krajana Tajaniho. Velký zastánce hlubší evropské integrace a přijímání uprchlíků na základě povinných kvót bude favoritem i českých europoslanců z ČSSD sdružených v jeho frakci. Pitella by se stal přímým stranickým i ideovým nástupcem odstupujícího Schulze, nicméně to spíše vypadá, že socialisty u kormidla vystřídají lidovci.

    3. Helga Stevensová

    Národnost: Belgická
    Věk: 48 let
    Frakce: Evropští konzervativci a reformisté

    Neslyšící europoslankyně Helga Stevensová je nejsilnější pravicovou kandidátou.

    Nejsilnější pravicovou kandidátkou, kterou postavila do boje frakce, v níž jsou i zástupci české ODS je populární neslyšící belgická politička a horlivá odpůrkyně omezování svobod občanů Helga Stevensová. Ze všech kandidátů má jako jediná vystudované hned dvě vysoké školy. Její zvolení by znamenalo velký obrat od současné politiky europarlamentu. Stevensová by ráda navrátila členským státům některé pravomoci, které přešly na unijní orgány a mnohem razantněji by řešila i uprchlickou krizi. Její zvolení je ale málo pravděpodobné, nepomůže jí asi ani hlas europoslance Petra Macha z frakce Evropa svobody a přímé demokracie.

    4. Eleonora Forenzová

    Národnost: Italská
    Věk: 40 let
    Frakce:
    Evropská sjednocená levice a Severská zelená levice

    Mladá komunistka Eleanora Forenzová jde do boje o křeslo předsedkyně europarlamentu v rudých barvách radikální levice.

    Další žena a zároveň další Italka mezi kandidáty je členkou radikálně levicové frakce, která sdružuje napříč Evropou zelené a komunistické strany, mimo jiné i českou KSČM. Ze všech kandidátů je Forenzová nejmladší. Horlivá levicová aktivistka a feministka spíše než otázku uprchlíků řeší otázku genderovou a boj s kapitalismem. Její šance na zvolení jsou minimální, avšak v mladém věku je i samotná kandidatura jistě cennou zkušeností.

    5. Jean Lambertová

    Národnost: Britská
    Věk: 66 let
    Frakce:
    Zelení – Evropská svobodná aliance

    Nejstarší kandidátka a zástupkyně Zelených Jean Lambertová.

    Nejstarší kandidátkou na předsednický post je britská zástupkyně evropských Zelených. V evropských institucích není žádným nováčkem a zasedá zde už osmnáctým rokem. Lambertová je vášnivou ekoaktivistkou a bojovnicí za lidská práva a tedy i vstřícnější uprchlickou politiku. Zároveň se i navzdory svému pokročilému věku věnuje zapojování mladých do politiky. Ani její zvolení není téměř vůbec pravděpodobné.

    6. Laurentiu Rebega

    Národnost: Rumunská
    Věk: 40 let
    Frakce: Evropa národů a svobody

    Mladý rumunský nacionalista Laurentiu Rebega je jediným krajně pravicovým kandidátem. Šance na jeho úspěch jsou minimální.

    Nejmladší z mužských kandidátů byl do boje vyslán krajně pravicovou nacionalistickou europarlamentní frakcí vedenou kontroverzní Marine Le Penovou. V této frakci je zařazena i česká Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamury, ač nemá žádného europoslance. Od Rebegy mohou jeho podporovatelé očekávat radikální kroky k vyřešení uprchlické otázky, uzavření hranic a jejich silnou ochranu, ale i podporu referend v jednotlivých členských státech o vystoupení z EU. Mladý nacionalista ale bude mít v levicově orientovaném europarlamentu mizivou podporu a očekává se, že skončí na posledním místě.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:47 středa 17. května 2017. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      15
    • Haha
      10
    • Super
      8
    • Sladký
      7
    • Cože
      6
    • Trapas
      5