Koukalová & Konečný: Jak se stal Ledecký největším dezinformátorem mezi celebritami? Dezinformací

Nedávno se objevil seznam největších covidových dezinformátorů z řad českých celebrit, v němž žebříček vede Janek Ledecký. Ten s takovým označením nesouhlasí a na uskupení Evropské hodnoty chce podat žalobu. Nás zajímalo, jak se tento jindy dost rezervovaný umělec stal jedničkou mezi covidovými lháři a jak to jejich analytici spočítali a celé ověřili.

Tento komentář rozhodně neslouží k tomu, abychom analyzovali, co je dezinformace, ale jak vlastně a proč vznikne hitparáda největších covidových lhářů, protože naopak nám v ní dost jmen chybělo. Požádali jsme proto organizaci Evropské hodnoty, aby nám svoji zprávu poslali, a na Facebooku jsme našli asi hodinu a půl dlouhou prezentaci autorů zprávy. Autorka analýzy Veronika Špalková argumentuje tím, že museli tyto celebrity vybrat proto, že mají údajně obrovský vliv na lidi na sociálních sítích, mají velký dosah a sleduje je dost lidí. Což je hned první věc, která nás zarazila. Také se věnujeme sledování celebrit a můžeme vám i bez analýz říci, že Janek Ledecký patří mezi mediální spáče. Na oficiální stránce, již spravuje, má 45 tisíc sledujících, což rozhodně není obrovský dosah.

Počet jeho příspěvků za celé období pandemie je v desítkách a pravda je, že pár kontroverzních videí smazal, ale na to, aby z něj byla jednička mezi dezinformátory, je poměrně lenoch.

V médiích se objevuje spíše s úspěchy dcery Ester, během pandemie dělal online koncerty pro fanoušky a stěžoval si jako mnoho jiných umělců, jak se jich opatření dotkla, a kritizoval tvrdá opatření. Někdy na podzim natočil dvě videa, kde mával grafy, v nichž porovnával počet mrtvých a nemocných a tvrdil, že covid-19 prospívá farmaceutickému byznysu. Což není ani tvrzení, ale to je fakt, který dojde každému elementárně příčetnému člověku. Na označení „první dezinformátor“ to opravdu nestačí.

První na seznamu kvůli 65 citacím

Video ale mělo nějaké dva miliony zhlédnutí a v danou chvíli se asi pro lidi z Evropských hodnot sestavující seznamy stal Ledecký lídrem dezinformací. Ten poté kvůli reakcím své výroky korigoval a poté poskytl asi tři rozhovory, kde vyvracel, že by covid zlehčoval. Dokonce měl v přátelích někoho, kdo nemoci podlehl, ale setrvával na tom, že vládní opatření jsou tvrdá a nejsou tam řešení na uvolnění v oblasti umění. V ten moment to byl zpěvák, který byl samozřejmě rozzloben kvůli tomu, že se mu hroutí byznys. Posléze to vyústilo v iniciativu Cesta ze tmy, kdy se spolu s Danielem Landou snažili vládě přednést, jak dostat lidi zpátky na koncerty a zároveň zamezit šíření covidu-19, což se dá spíše brát jako kladná činnost, ne jako snaha někoho dezinformovat. (Iniciativě se mimochodem podařilo získat výjimku na první koncerty za účasti publika v pražské Lucerně, kde budou premiérově použity mobilní testovací stanice.)

Přesto je Ledecký v březnové analýze Evropských hodnot jedničkou mezi covidovými lháři, tedy lidmi, kteří vědomě či nevědomě manipulují s veřejností. Samotná zpráva pak neuvádí konkrétně, v čem Ledecký lhal, čím manipuloval, kromě jeho výroku o farmaceutických firmách. Dále se v analýze uvádí, že se stal největším dezinformátorem proto, že jeho video bylo citováno 65× na dezinformačních webech.

Autorka analýzy Veronika Špalková v ní uvádí, že Ledecký a spol. mají větší dosah a vliv než všechny vládní a nevládní organizace, tudíž i ministerstva, jež vyvracejí dezinformace. Tohle její tvrzení je naprosto absurdní, protože když byl Ledecký citován 65× na dezinformačních webech, například ministři zdravotnictví Vojtěch, Prymula a Blatný byli citováni každý den několikrát v mainstreamových médiích, přesto podle Špalkové Ledecký všechny válcuje.

Ledecký a Landa se profilovali jako kritici vládních opatření a na to má každý právo, nežijeme v totalitě, smíme veřejně prezentovat svoje postoje. Ledecký šel navíc s kůží na trh a svoje postoje pak i veřejně obhajoval v televizi. Na rozdíl od těch, kteří si to myslí taky, ale jsou potichu a pak vládní opatření stejně nedodržují.

Dezinformační celebrita je podle nás někdo, kdo má nějaký blog, podcast a pravidelně nás zásobuje svými postoji, což rozhodně není případ Ledeckého. Touto „metodikou“, jakou postupovali lidé z Evropských hodnot, by se tam mohl dát kdokoliv, kdo někdy něco plácl o covidu. Například by tam mohl být principál Jan Hrušínský, který v první vlně šířil neskutečné bludy, že covid-19 si vymyslel Babiš, aby umlčel umělce, a vládní opatření jsou tu proto, aby zničila jeho divadlo. Jenže ten na tom seznamu není a možná je to proto, že když si přečtete, co spolek Evropské hodnoty považuje za dezinformace, dojde vám, že dezinformátorem jsou u nich všichni, kdo se nevymezují vůči Rusku a Číně.

Celé to na nás působí tak, že Evropské hodnoty si vybraly pět lidí jako ukázku vytvoření kategorie celebritní dezinformátor. Podobně jako když vaří Babica, tam jejich analytici strčili Ledeckého, protože natočil nějaké video a byl někde s Landou, jehož nemají rádi. Přitom covid zlehčovali i lékaři a vysoké kapacity, které mají daleko širší veřejný dopad než zpěvák s kytarou, protože tito lidé dávají rozhovory do novin a do televize. Například pan rektor Zima, jenž covid-19 zlehčoval jako mediální virus, nechtěl, aby studenti nosili roušky, obecně je považoval za zbytečné, v seznamu dezinformátorů není, přitom dával rozhovory do celostátních médií. Zima je profesor, lékař a především hlava naší nejstarší univerzity a jeho výroky mají jistě větší váhu než slovo jednoho rockera. 

Navíc se domníváme, že česká společnost dokáže rozlišit, když nějakou blbost říká zpěvák a když ji slyšíte od kapacit. Jestliže na veřejnost vyleze Ilona Csáková a začne plácat něco o čipech, tomu se můžeme zasmát, ale to přece není obrovský vliv na veřejnost.

Sami napsali dezinformaci

Můžeme vůbec rozporovat odbornosti lidí, kteří pracovali na této zprávě, a zajímat se, jestli oni vůbec vědí, jak tyto celebrity působí na fanoušky. Když se během prezentace celé zprávy, již najdete na Facebooku Evropských hodnot, vedoucí analytička Veronika Víchová zeptala autorky zprávy Veroniky Špalkové, zda si myslí, že nějaká celebrita přispěla k vyvracení dezinformací, Špalková odpověděla, že pokud ano, nebylo to tak masivně vnímané jako šiřitelé dezinformací.

Toto mají být podle Bezpečnostního centra Evropské hodnoty největší covidoví...

Bylo evidentní, že Špalková, autorka analýzy, nemá ani páru, které celebrity vystupovaly na podporu kampaní, kdo propagoval vakcínu a čí statusy a výroky o respektování viru a opatřeních přebírala mainstreamová média. „Momentálně nedokážu z rukávu vytáhnout ani jedno jméno,“ říká Špalková, což je u autorky seznamu celebritních dezinformací katastrofální výsledek. Nás na první dobrou napadne například Libor Bouček nebo Václav Kopta. Jeden z hostů ji musel dokonce opravit, že například youtuber Kovy, jenž má obrovský počet sledujících, aktivně a pravidelně lži o covidu vyvracel. Na to Špalková odpověděla, že si nemyslí, že by Kovy byl celebrita a měl by takový vliv.

A toto jsou lidé, kteří rozhodují o tom, kde je dezinformátor. Celebrity mají samozřejmě nějakou společenskou odpovědnost, ale všichni chápeme, že jejich odborná způsobilost je nulová. Celkově se informace o covidu-19 během celého roku měnily, kde je úplná pravda o něm, co doopravdy způsobuje a jaký bude mít vliv na naše zdraví, pořád nevíme, i odborníci se v tom rozcházejí. Další věcí je, že občanský postoj a odpor k opatřením je nějaká součást svobody, kterou máme, nedá se to účelově označit za dezinformaci. To, že nějaké weby citují nějakou celebritu, to už není věc té osoby, ona nemá vliv na to, kolikrát se kde objeví. A připomínáme, že Ledecký je podle spolku Evropské hodnoty největším dezinformátorem proto, že se 65× objevil na webech, jejichž názvy jsme ani nikdy neslyšeli, a to pracujeme v médiích.

Veronika Víchová, vedoucí analytička Evropských hodnot, pod jejímž dozorem Veronika Špalková na zprávě pracovala, byla poté v DVTV, kde musela vysvětlovat skutečnost, že o Ledeckém napsali ve své zprávě lež.

„Pandemii označil za marketingovou kampaň farmaceutických firem, které nám chtějí vnutit vakcíny a testy. Prohlásil totiž, že bude vakcína povinná a pokud nebude, ukáže se, že dokážeme žít i bez ní,“ píše se ve zprávě jako důvod, proč je Ledecký dezinformátorem číslo jedna.

Moderátor Rozsypal následně Víchovou upozornil, že Ledecký ve videu, na něž Evropské hodnoty odkazovaly, nic takového neřekl.

„Příští rok přijdou vakcíny, nebudou super spolehlivé, ale zato budou povinné a zjistíme, že bez nich nás nepustí ani ke kamarádům na Slovensko,“ říká Ledecký. Netušíme, v čem je to dezinformace, protože všichni tak nějak počítáme, že vakcíny pro cestování povinné budou.

Víchová po této konfrontaci odpověděla, že ta důležitá část výroku je o marketingové kampani farmaceutických firem a že je možné, že udělali v těch posledních pár slovech chybu. Víchová po upozornění na lež začala couvat a tvrdit, že konec věty, který napsali špatně, nemá vliv na výrok o firmách, kvůli němuž Ledeckého na první místo zařadili.

Spolek Evropské hodnoty není žádná bezpečnostní agentura, jak se sám nazývá, je to obyčejná neziskovka, kterou řídí Jakub Janda, bývalý pornoherec usvědčený z plagiátorství. Činnost tohoto spolku, jenž funguje jen z dotací, byla několikrát odborníky kritizována. Janda navíc vystupuje veřejně na sociálních sítích jako hulvátský fanatik, co umí řešit jen Čínu a Rusko, absolutně se nevěnuje konotacím a souvislostem. Jeho profil je přehlídka urážek, odbornost nula, staví na emocích a nenávisti. Nevede žádnou seriózní diskuzi. Je to typický představitel nových nástrojů, který vytváří cenzorní týmy, což vede ke konci názorové svobody. A k tomu potřebují člověka zvládnout. Známe to z literatury z George Orwella, jak ovládnout mysl člověka a nadiktovat mu jeho potřeby.

Janda, jenž se sám chová jako hovado, kádruje každého v okolí a vykazuje tímto lidi z veřejného prostoru, evidentně to má postavené v sobě tak, že dělá na straně „dobra“, proto nemusí mít zábrany ani odpovědnost.

Kdybychom podobnou rádoby metodikou jeho analytiků sestavovali žebříček největších dezinformátorů mezi odhaliteli dezinformací, s klidným svědomím bychom tam zařadili právě Jandu. Má pro to nejlepší předpoklady. Třeba už jen tím, že ho rády citují dezinformační weby. 

Jakub Janda
Jakub Janda

Myslíme si, že podat žalobu na Evropské hodnoty by proto měl být od Ledeckého jediný správný krok, který může udělat. Nikdo si nemůže myslet, že nemůže nést následky svých jednání, a Evropské hodnoty a autorky analýzy Veronika Špalková, Zuzana Činčerová a vedoucí analytička Veronika Víchová Ledeckému neoprávněně zasáhly do života. Když už jednou začnete vyrábět seznamy, není důvod si myslet, že na nich nemůžete také skončit.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 1:03 úterý 10. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 163
  • 15
  • 12
  • 2
  • 2
  • 2