Další fail eurošéfa Junckera: Chce zakázat služební vozy, ale nechává se vozit jako Matěj Hollan

Úředníci v Bruselu často budí dojem, že nemají na práci nic jiného, než vymýšlet, co zakáží příště. Tentokrát se pilní hoši a děvčata z evropské komise rozhodli došlápnout si na ty zaměstnance, kteří využívají služební vozidla. Podle Bruselu se podílí na znečišťování a je potřeba proti nim rázně zakročit.

Patříte k těm, kteří mají v práci k dispozici služební auto? Pak si můžete gratulovat, stali jste se novým cílem úředníků Evropské unie v rámci jejich boje za to vše zregulovat nebo rovnou zakázat. Obzvláště pokud máte dovoleno používat služební auto i k soukromým účelům, v očích Bruselu jste veřejným nepřítelem číslo jedna.

Evropská komise vedená neoblíbeným Jeanem Claudem Junckerem přišla s dalším z dlouhé řady euronesmyslů.

Podle úředníků zaměstnanci, kteří používají služební auta i k soukromým účelům, nadměrně znečišťují ovzduší a je potřeba jim v tom zamezit.

Mezi nejkritizovanější státy patří i Česko.

Komise chce členským státům uložit povinnost, aby nadměrnému užívání služebních vozů k soukromým účelům zamezily. Konkrétní podoba směrnice zatím neexistuje, ve hře je ale i zákaz využívání služebních vozů pro soukromé účely, což nejen v Česku patří k nejoblíbenějším firemním benefitům.

Už teď jsou plány evropské komise terčem kritiky, že opět se jedná o nekoncepční zákaz, který problémy nijak neřeší. Odpůrci návrhu vytýkají, že jen dojde k tomu, že zaměstnanci budou vykazovat soukromé kilometry jako firemní, nebo přesednou do vlastních starších aut, čímž bude ovzduší ještě více ohroženo.

Největším paradoxem pak zůstává fakt, že mezi největší uživatele služebních vozů pak patří sami úředníci EU a různí politici v jednotlivých členských státech.

Příkladem z všechny je brněnský náměstek primátora pro dopravu Matěj Hollan z hnutí Žít Brno, který se svými 80 tisíci kilometry za rok je patrně evropským rekordmanem v ježdění služebním autem. Bez řidičského průkazu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:37 pátek 9. června 2017. Anketa je uzavřena.

  • 20
  • 12
  • 10
  • 9
  • 9
  • 7