Evropský byrokrat vyběhl se Zaorálkem: „Připadal jsem si jako blázen,“ diví se ministr

Téma neochoty české vlády plnit své závazky v přijímání uprchlíků a následná reakce úředníků v Bruselu neposiluje příliš důvěru českých občanů v tuto instituci. Nesmyslná nařízení a výhrůžky sankcemi nedělají dobrý dojem ani na domácí politickou reprezentaci včetně ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Ten se o svou negativní zkušenost z jednání s vysokým komisařem EU rozhodl podělit.

V první řadě se sociálnědemokratický ministr pozastavil nad samotnou podstatou procesů uvnitř úřadů Evropské unie. Mechanismy fungování bruselské reprezentace popisuje tak, že se skoro vybaví rozpadající se rakousko-uherská monarchie Jaroslava Haška.

„Mně nejvíce vadí, že v Unii se vlastně nedělá tradiční politika se všemi nutnými kompromisy, které k ní neodmyslitelně patří. Vládne tam úřednicko-byrokratický systém ve stylu, když neuposlechnete našich příkazů, tak vás dáme k Evropskému soudu a konec,“ nechal se slyšet Lubomír Zaorálek na ostravské besedě o budoucnosti Česka v EU.

Výrazně tyto zkostnatělé principy pocítil právě v souvislosti s problémem uprchlických kvót a migrační krize, jejíž příčiny leží naprosto mimo historii České republiky.

„Od počátku jsem přesvědčoval vedení Evropské komise, že my přece nemusíme zažít podobnou negativní zkušenost s islámskými imigranty jako v řadě vyspělých západoevropských zemí. Není to přece naše povinnost. Znám situaci v některých francouzských arabských čtvrtích a tam se opravdu nedá moc klidně žít,“ citují Zaorálkovu zkušenost na serveru ParlamentniListy.cz.

V České republice přitom podle ministra zahraničí nežijí žádní xenofobové a používá v poslední době hojně skloňovaný příklad soužití české společnosti s Ukrajinci a Vietnamci, které je téměř bezproblémové a už vůbec se z jejich strany nedá mluvit o nějakém vnucování kulturních vzorců, nebo dokonce teroristické hrozbě.

Aby se situace vyjasnila, setkal se Zaorálek nedávno v Bruselu s evropským komisařem pro migraci, občanství a vnitřní záležitosti. Ministr je ovšem ze setkání přinejmenším rozčarovaný.

„Já jsem si zase připadal jako blázen. Sjednal jsem si schůzku s řeckým eurokomisařem Dimitrisem Avramopoulosem a vysvětloval mu, že u nás lidi prostě nepřesvědčíme, abychom přijímali uprchlíky z islámských zemí, když si v řadě vyspělých států Evropy s nimi nevědí rady a oni se pak radikalizují. Avramopoulos si mne vyslechl, pokyvoval hlavou, ale stejně pak veřejně vyhlásil, že země, které nedodrží uprchlické kvóty, budou sankcionovány,“ říká Zaorálek.

O logickou argumentaci nebo smysluplný dialog v bruselském úřadu prý nestojí. Sledují pouze své vlastní cíle a konkrétní problémy členských zemí je nezajímají.

„Nepřijal ani argument, že pokud bychom kvóty u nás tvrdě prosazovali, získaly by přízeň voličů nacionalistické strany. Jim je to jedno, což je strašně krátkozraké, a důsledkem toho byl i brexit. Za nejdůležitější považují jen splnění cílů, které si daly státy, které nyní nejvíce ovlivňují dění v EU,“ postěžoval si Lubomír Zaorálek v narážce na Německo a Francii.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:13 pátek 6. října 2017. Anketa je uzavřena.

  • 110
  • 18
  • 16
  • 12
  • 12
  • 12