Reportér BBC se směje Evě Decroix z ODS kvůli kradenému důchodci: To by neudělal ani můj syn

Penzista Václav z Vysočiny to vidí stejně jako ministr financí, nevadí mu snížení důchodů, protože chce, aby se jeho vnuci měli lépe. Takové tvrzení vytasila poslankyně Eva Decroix z ODS společně s fotografií postaršího muže. Toho si ale tak trochu přimyslela, a tak se na ni valí kritika ze všech stran. Přisadil si i český a slovenský korespondent slavné BBC Rob Cameron.

Václav z Vysočiny vůbec není Václavem z Vysočiny, nýbrž chlapíkem z fotobanky, který už se na mnoha podobných reklamních grafikách objevil.

Jednou jako onkologický pacient z amerického St. Louis, který překonal rakovinu plic, pak zase jako Gerd z Německa, jenž je šťastný za nouzovou telefonní linku pro seniory.

Eva Decroix sice přispěchala s vysvětlením, že obrázek je ilustrační, ale Václav z Vysočiny opravdu existuje a vidí to stejně jako ministr financí Stanjura, stejně ale čelí ostré kritice. Tím spíše, že vláda masivně investuje do boje proti dezinformacím a příspěvek poslankyně za ODS je přinejmenším dosti spekulativní.

Miloš Vystrčil a Eva Decroix

Kritika se nevalí zdaleka jenom ze strany politických oponentů nebo odpůrců vlády, ozval se i známý korespondent BBC Rob Cameron, který pro slavnou britskou veřejnoprávní stanici už bezmála dvacet let monitoruje dění v Česku a na Slovensku.

„Bože můj. Vypadá to, že český senior Václav, který je podle vládní poslankyně šťastný za nižší důchod, také dostal slevu čtyřicet procent na lékařskou prohlídku v brazilském Anápolisu, už se nebojí, že by v Německu neměl nouzovou linku pro seniory, a také přežil rakovinu plic v St. Louis,“ napsal Cameron.

Vzápětí si reportér ještě přisadil, že zkontrolovat si obrázek před zveřejněním zvládne i jeho syn, a pro politika by mělo jít o samozřejmost.

„Proč tohle dělají? Můj osmiletý syn ví, jak si na Googlu vyhledat obrázek,“ dodal Cameron.

Příspěvek Evy Decroix není jediným kritizovaným marketingovým počinem ODS v souvislosti se seniory. Nedávno strana zveřejnila grafiku, která hlásá, že důchodci si za současné vlády mohou pořídit více papriky než za Babiše. Šlo zároveň o reakci na kritiku za astronomické ceny zeleniny. Spousta lidí psala, že i když jsou pro ně papriky v přepočtu na důchod možná levnější, peníze jim na ně nezbudou kvůli vysokým cenám energií.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:35 sobota 1. července 2023. Anketa je uzavřena.

  • 98
  • 41
  • 23
  • 9
  • 8
  • 3