Zemřela žízní! Dívka (17) nemohla podstoupit eutanazii, tak přestala jíst a pít

Od jedenácti let byla sexuálně zneužívána, ve čtrnácti letech byla znásilněna. Po traumatech z dětství trpěla Holanďanka Noa Pothoven (†17) takovými depresemi, že se rozhodla svůj krátký život ukončit eutanazií. K tomu ale nedostala povolení, a tak nakonec zemřela žízní! Ještě před svou smrtí se rozloučila na sociální síti, kde své rozhodnutí vysvětlila.

Krásná blondýnka Noa Pothoven v šestnácti letech požádala o eutanazii, kterou v Holandsku můžou děti v odůvodněných případech žádat od dvanácti let.

Dívce ale chyběl souhlas rodičů, a tak jí asistovanou sebevraždu lékaři nakonec nepovolili. Noa tak přikročila k radikálnějšímu řešení: Přestala jíst i pít! 

„Myslí si, že jsem moc mladá na to zemřít. Že bych se měla trauma pokusit vyléčit, můj mozek prý na to musí být plně vyvinutý. Ale to bych musela čekat do 21 let. Jsem na dně, tak dlouho čekat nemůžu. Na léčení jsem chodila, dál už ale nemůžu,“ sdělila Noa webu Gelderlander.nl.

Noa Pothoven byla několikrát hospitalizována, chodila na terapie. Život jí to ale nezlepšilo.

O svém úmyslu zemřít Noa nedávno informovala na Instagramu: „Zvažovala jsem, jestli to mám sdílet, nebo ne. Půjdu rovnou k věci, maximálně do deseti dní zemřu. Po letech strádání a přežívání jsem prostě vyčerpaná. Už nemůžu ani jíst, ani pít, a tak jsem se rozhodla přistoupit k tomuto řešení.“

Dále na Instagram napsala, ať ji nikdo nepřesvědčuje, aby s tím ještě počkala. „Sice dýchám, ale dávno už nežiji!“ dodala.

Noa byla od svých jedenácti let celkem třikrát sexuálně zneužita na párty kamaráda ze školy, později dokonce znásilněna dvěma muži. Právě tyhle otřesné zážitky se na mladičké Holanďance měly tak podepsat, že měla v pozdějších letech ze života peklo. 

Noa Pothoven napsala o psychických problémech knihu. Tehdy poprvé promluvila o znásilnění.

Od té doby křehká blondýna trpěla depresemi a stavy, které jednu dobu vyústily i v mentální anorexii. Přestože měla vážné problémy, její rodiče o znásilnění netušili, a to až do doby, kdy Noa před rokem a půl napsala knihu. V té své psychické problémy popisuje a snaží se radit lidem, kteří se v životě potýkají s něčím podobným.

„Vůbec to nechápeme. Byla krásná, chytrá, společenská a vždy radostná,“ řekla její matka, jež se o záměru své dcery dozvěděla až z dopisu na rozloučenou, který Noa rozeslala své rodině a přátelům.

„Nikdy už se nedozvíme odpovědi. Noa jen napsala, že její život už nemá žádný smysl,“ dodala.

Noa se z traumat snažila dostat a chodila na terapie. Byla několikrát hospitalizována v psychiatrickém zařízení. Její stav se naopak zhoršoval, její tělo odmítalo jídlo, ztrácela na váze a selhávaly jí orgány. Dokonce musela nosit speciální oblek, aby si sama neubližovala.

Noa Pothoven se ze znásilnění vypsala teprve před rokem a půl ve své knize.

Noa Pothoven se ze znásilnění vypsala teprve před rokem a půl ve své knize.

Před rokem a půl vydala knihu, v níž se vypsala ze svých pocitů. „Denně mě sužuje strach, doteď cítím tu špínu ve svém těle, které je nenávratně rozbité,“ psala Noa. O znásilnění nikomu neřekla, neboť cítila stud.

Noa Pothoven napsala o psychických problémech knihu.

Eutanazie je v Holandsku legalizována od roku 2002, děti mohou ve zvláštních případech žádat už od dvanácti let. V roce 2017 v zemi ukončilo svůj život eutanazií 6585 osob.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:07 pátek 4. října 2019. Anketa je uzavřena.

  • 24
  • 12
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9