Koaliční válka o euro: Zahradil si vjel do vlasů s Kalouskem, přisadil si Klaus i Okamura

Jak se zdá, jedním ze zásadních témat bude před podzimními parlamentními volbami i vstup Česka do eurozóny. Právě kvůli přijetí eura namísto koruny si vjeli do vlasů i dva matadoři z řad nově vzniklé koalice: Jan Zahradil (ODS) a Miroslav Kalousek (TOP 09). Netrvalo dlouho a ozvali se i další politici. Kdo by si přál zavést v Česku euro a kdo je naopak striktně proti?

Počátkem prosince vláda opětovně odmítla spustit plán na přijetí eura s tím, že Česko zatím nedosáhlo adekvátního pokroku ke splnění podmínek pro vstup do eurozóny.

Konec naší koruny je tak prozatím i nadále v nedohlednu.

Změnit by to chtěla nově vzniklá koalice Pirátů a hnutí STAN. V jejich koaliční smlouvě se píše, že jedním z cílů při účasti na vládě by bylo spuštění příprav na vstup do eurozóny.

„Čímž získáme vliv na ekonomická rozhodnutí v Evropské unii, pomůžeme podnikatelům a snížíme náklady na obsluhu státního dluhu. Budeme také podporovat klimatickou politiku Evropské unie a důraz na udržitelný rozvoj na půdě Evropské unie i OSN,“ stojí ve smlouvě.

Pasáže v prohlášení koalice se chytila jedna z předních tváří další opoziční strany, a sice europoslanec Jan Zahradil z ODS. 

„Chci poděkovat jak Pirátské straně, tak hnutí STAN za to, že se jejich koalice jasně přihlásila k přijetí eura i k Zelené dohodě pro Evropu. Otevřeli tím přirozený prostor pro ODS, aby se vůči obojímu zase jasně vymezila. Kdybychom teď chtěli tvrdit opak, nikdo by nám to už stejně nevěřil,“ napsal Zahradil.

Jak se ale záhy ukázalo, rozdělená v otázce eura není jen opozice, ale i samotná koalice ODS s TOP 09 a lidovci. Zahradilovi se pod příspěvek ozval Miroslav Kalousek.

„Milý koaliční partnere, TOP 09 se svého cíle přijmout euro nikdy nevzdá. Prvním krokem však musí být splnění maastrichtských kritérií. Naše koalice bude rozpočtově odpovědná a přispěje tak k zavedení eura významnou měrou,“ vzkázal předseda poslaneckého klubu TOP 09.

„Ale to si samozřejmě, pane kolego, dělejte, co je vám libo. Hlavní je, že ve společném programu to není,“ kontroval ještě Zahradil.

Rozkol kolem ožehavého tématu nenechal chladným další přední politiky. Do ODS, tedy své bývalé strany, si rýpl šéf hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší.

„Kdybych třeba jako občan nechtěl euro, copak mi nabízí koalice ODS + TOP 09 + lidovci? A) Nic. B) Že ho na 90 procent zavede. C) Že Zahradila brzy vyloučí z ODS,“ napsal posměšně Klaus.

„Trikolóra je proti přijetí eura za všech okolností,“ dodal.

A čekat na sebe nenechal ani šéf SPD Tomio Okamura, který se dlouhodobě vyjadřuje kriticky nejen k přijetí eura, ale nejradši by vyvolal referendum o odchodu z Evropské unie celkově.

„Koalice Pirátů a STAN prosazuje přijetí eura v ČR. A to samé prosazuje i koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která jde také společně do sněmovních voleb. ‚Naše koalice přispěje k zavedení eura,‘ řekl tento týden Miroslav Kalousek (TOP 09). Hnutí SPD je proti přijetí eura v ČR,“ vzkázal.

Česko se při vstupu do Evropské unie v roce 2004 zavázalo, že začne podnikat kroky k tomu, aby bylo co nejdříve na přistoupení k eurozóně připraveno. Stanovení termínu je v kompetenci vlády, závisí na míře připravenosti země. 

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) každopádně už ve svém programovém prohlášení uvedla, že o vstup do eurozóny usilovat nebude.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:23 středa 5. května 2021. Anketa je uzavřena.

  • 61
  • 27
  • 26
  • 14
  • 11
  • 9