Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Evropa má problém: Válka eritrejských gangů! Spory z rodné země řeší v Nizozemsku i Německu

    Do Evropy přišli společně jako migranti, z domoviny si s sebou ale přivezli i vzájemné spory. A ty tu začali řešit. Nizozemsko, ale například i Německo má problém s pouličními bitkami eritrejských gangů. Jedna část totiž podporuje vládu v rodné zemi, ta druhá je proti ní.

    A nejsou to zdaleka banální pouliční šťouchanice. Nizozemský Haag byl před několika dny svědkem nepokojů, při nichž migranti zapálili několik policejních aut, a dokonce i autobus. Vzduchem létaly kameny.

    Stalo se tak ve chvíli, kdy jedna skupina migrantů pořádala mítink na podporu eritrejské vlády. Zaútočila na ni přitom druhá skupina, která s diktátorským režimem Lidové fronty za demokracii a spravedlnost nesouhlasí.

    V Haagu došlo k ostré bitvě dvou skupin eritrejských migrantů. Shořelo několik policejních aut i autobus.

    „Zcela se to vymklo kontrole,“ okomentoval gradující spory a pouliční bitvu mluvčí magistrátu v Haagu Robin Middel.

    V Haagu došlo k ostré bitvě dvou skupin eritrejských migrantů. Shořelo několik policejních aut i autobus.

    Nejde zdaleka o jediný případ, kdy si Eritrejci vyřizovali spory ohledně režimu v rodné zemi. Nepokoje propukly také loni v září na eritrejském kulturním festivalu v německém Stuttgartu. Zraněny tam byly desítky lidí i šestadvacet policistů.

    Se znepřátelenými skupinami Eritrejců mají problém i v Německu.

    Dvaadvacet zraněných mužů zákona si o několik měsíců dříve vyžádala i obří bitka Eritrejců v Essenu a své si zažili dokonce i obyvatelé izraelského Tel-Avivu.

    K nepokojům došlo také v Tel-Avivu.

    Z Eritreje uprchly v posledních letech do Evropy desítky tisíc lidí. Část z nich tvrdí, že se k útěku rozhodli kvůli tomu, jak s nimi vláda prezidenta Isaiase Afwerkiho zacházela. Další jsou prostě jen ekonomickými migranty a režimu zůstávají věrní.

    Fotogalerie