Éra mentolek definitivně končí, jaký byl jejich takřka stoletý příběh a mají pokračovatele?

Tento měsíc skončila bezmála stoletá éra mentolek, ochucených cigaret, které dobyly svět a vznikly vlastně úplnou náhodou a tak trochu paradoxně. Jaký byl jejich příběh a jakou má mentol ve spojení s nikotinem budoucnost?

Kuřáci přepisují dějiny. Dvacátého května letošního roku se uzavřela jedna z jejich významných kapitol, v platnost vstoupí celounijní zákaz prodeje cigaret a tabáku k ručnímu balení cigaret právě s příchutí mentolu.

Schované cigarety v kapse

Poprvé můžeme o mentolových cigaretách slyšet v souvislosti s rokem 1925, kdy v americkém Ohiu s nápadem na ozvláštnění cigarety přišel Lloyd Hughes přezdívaný Spud. Vášnivý kuřák, ale zároveň také astmatik musel kvůli své nemoci inhalovat mentolové krystaly, které nosil spolu s cigaretami v jedné kapse. Cigarety tak záhy získaly úplnou náhodou mentolovou příchuť a jejich užívání získalo pro Spuda nový rozměr.

Začátky byznysu s mentolkami

Nejprve si Spud svůj objev nechal pro sebe, pak ale tyto navoněné cigarety začal nabízet hostům otcovy restaurace, kde pracoval. Jeho počin se setkal s úspěchem, tak si nechal proces přípravy mentolových cigaret patentovat. Následně začal mentolky značky Spud prodávat po celém Ohiu Valley.

Společnost British American Tobacco jako první firma na českém trhu zkompletovala své portfolio tabákových alternativ. Již existující zařízení na zahřívaní tabáku glo™ a nikotinové sáčky Lyft doplňuje elektronická cigareta Vype ePen 3.

Velkolepý obchod

Roku 1926 si ho všimla jedna z tabákových firem a koupila od něj patent i značku za 90 tisíc dolarů. O pět let později se mentolové cigarety Spud staly pátou nejprodávanější značkou po celých Spojených státech. A díky této náhodě se vlastně z Lloyda Hughese stal boháč, který celý život mohl své utržené peníze utrácet za drahé vozy, letadla a výzkum další průlomové cigarety. Úspěšný však již nikdy nebyl.

Nynější tabákový svět

Od té doby se ve světě mentolové cigarety masivně rozšířily a oblibu získaly také v Česku. Zákaz jejich prodeje se tedy podle některých průzkumů dotkne až 16 procent dospělých kuřáků.

V posledních letech se ale dostávají čím dál tím více do popředí moderní alternativy klasických cigaret, na něž se zákaz použití mentolové příchutě nevztahuje, a tak se dá předpokládat, že i stávající příznivci mentolek přejdou k těmto alternativám, které jsou dle dostupných studií zdravotně méně rizikové.

Řadí se mezi ně zařízení na zahřívaný tabák, ale i nikotinové sáčky, které tabák samotný dokonce vůbec neobsahují. Pod značkou Lyft je na český trh uvedla společnost British American Tobacco, která se na vývoj alternativních produktů zaměřuje. Její nejnovější e-cigareta Vype pak nabízí kromě mentolu i další příchutě, například tropického manga.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:42 pátek 18. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 17
  • 16
  • 16
  • 16
  • 16