Volby do EP: ANO je v minusu 20 milionů, Piráti a trollové naopak vydělali!

Jen Piráti a ODS si, co stranické pokladny týče, mohou po volbách do Evropského parlamentu mnout ruce. V plusu skončilo i uskupení ANO, vytrollíme europarlament v čele se známou youtuberkou Lucií Schejbalovou alias Sejroškou a Hlas, jehož lídrem je Pavel Telička. Ostatní partaje musely v souvislosti s volbami rozbít prasátko a sáhnout si do kapsy pořádně hluboko.

Vládní hnutí ANO vynaložilo na kampaň údajně až 35 milionů korun. Od státu dostane za hlasy 15 milionů, zbylých 20 milionů tak musí doplatit ze svého. Koaliční ČSSD je v minusu 8 milionů korun, přičemž v Evropském parlamentu nebude mít ani jednoho kandidáta. Sociální demokraté chtěli dát na kampaň 11 milionů korun a za hlasy obdrží 2,8 milionu.

S téměř sedmimilionovou ztrátou musí počítat koalice STAN a TOP 09, která avizovala náklady 15 milionů korun, od státu získá něco přes 8 milionů. Ztrátu kolem 3,5 milionu hlásí KSČM a SPD Tomia Okamury.

Zdaleka ne všechny strany na volbách do EP prodělají. Přibližně 350 tisíc korun by měli vydělat občanští demokraté. Uváděli desetimilionové náklady, od státu přitom dostanou 10,346 milionu korun. O poznání lépe jsou na tom Piráti. Těm by měly eurovolby vynést 3,9 milionu. Na propagaci uváděli šestimilionové výdaje, za hlasy obdrží téměř 10 milionů. 

Hnutí Hlas, jehož nejvýraznějším představitelem je Pavel Telička, který post europoslance nakonec neobhájil, si přijde na téměř 1,7 milionu.

Velkým překvapením je 9. místo recesistické partičky ANO, vytrollíme europarlament, která lákala na trojí kvalitu potravin i dotace na šimering.

„Vážené voličky, vážení voliči. Děkujeme za krásných 37 tisíc hlasů. Za 1,56 procent hlasů. Jsme 9. nejsilnější politické uskupení v zemi. Nicméně je zklamáním, že jsme nezískali 8 mandátů, jak jsme si předsevzali. Pán předseda vyvodil osobní odpovědnost a na hodinu propustil Ištvána Jesetera, který byl již od debaklu ve studentských volbách v demisi. Teď se na pár týdnů odmlčíme a ozveme se. A slovy klasika: Nic nekončí, jedeme dál,“ postovali na svůj facebookový profil představitelé strany. Ve volbách si přišli na 1,1 milionu korun.

Lídryní EU troll je youtuberka Lucie Schejbalová, která se jako Sejroška blýskla parodickými klipy, v nichž si brala na paškál beauty blogerky.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:17 středa 25. září 2019. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 14
  • 14
  • 14
  • 13
  • 13