Macron tvrdě o Francii: Jsme živná půda terorismu, tříleté dívky tu chodí zahalené

Když v roce 2016 nastoupil do prezidentského úřadu, působil Emmanuel Macron jako figurka, která sotva něco udělá s rozmáhajícím se islámským terorismem. Teď se ale zdá, že se do toho po událostech posledních týdnů skutečně opřel. Macron žádá reformu Schengenu a hlásí, že takhle to dál nejde. „Francie je živná půda pro teroristy. V některých komunitách jsou dívky od tří let kompletně zahalovány a vedeny k nenávisti,“ říká.

Macron se konečně chová jako lídr, třeba v případě útoku na katedrálu v Nice přijel na místo a otevřeně vyhlásil islamistům boj. 

Vystoupil i na obranu karikatur proroka Mohameda, kvůli nimž byla sťata hlava učiteli Samuelovi Patymu.

Pro server Financial Times teď promluvil o situaci ve Francii. Šlo o otevřený dopis, v němž Macron upřesnil svoje postoje a ohradil se proti tvrzení listu, že odsuzuje islám. Bojovat prý hodlá s islamismem.

„Francie byla napadena islamistickými teroristy proto, že ztělesňuje svobodu projevu, právo věřit nebo nevěřit a určitý způsob života. Francouzi povstali, aby ukázali, že se nevzdají žádných francouzských hodnot ani identity. Ale pravda je, že od roku 2015, a to jsem říkal ještě předtím, než jsem se stal prezidentem, je Francie živnou půdou pro teroristy,“ prohlásil Macron.

Hořící vlajka a Macronovy podobizny. Takhle to v posledních dnech vypadá ve spoustě muslimských zemích.

„V některých okresech i na internetu se nacházejí skupiny spojené s radikálním islámem. Vyučují naše děti nenávist vůči republice a vyzývají je k porušování zákonů,“ nechápe prezident.

Podle něj jsou už děti vychovávány v rámci zákonů šaría.

„Malé dívky ve věku tří nebo čtyř let chodí celé zahalené, jsou oddělovány od chlapců a zbytku společnosti, vychovávány k nenávisti vůči Francii,“ míní Macron.

Prohlásil také, že speciální pedagogové dohlížející na problémovou mládež jsou konfrontováni s celými stovkami zradikalizovaných jedinců, u nichž existuje pádný důvod se obávat, že mohou vzít nůž a někoho zabít.

Pro Francii se skutečně zdají být hlavním problémem zfanatizovaní jedinci. Ukázalo se to v případě nedávných útoků. Naopak ve Vídni zaútočil radikál, který si očividně útok dopředu plánoval a také se patřičně vyzbrojil.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:38 sobota 6. března 2021. Anketa je uzavřena.

  • 197
  • 44
  • 23
  • 21
  • 21
  • 19