Ras Al Khaimah, emirát, který nabízí pravý Orient v roztomilém cestovním balení

Emirát Ras Al Khaimah je takové Slovinsko Blízkého východu, respektive Spojených arabských emirátů, abychom byli přesnější. Na relativně malém kousku země tu zažijete pláže s bílým pískem a průzračné moře, kde jsou doma perlorodky, majestátní velehory, šťavnatá zelená údolí i mangrovové porosty a samozřejmě poušť hrající všemi barvami. Když k tomu přičtete prvotřídní servis, all inclusive hotely, ale i tradiční Orient nebo třeba adrenalinové atrakce, na Dubaj si ani nevzpomenete.

Když se řeknou Spojené arabské emiráty, drtivé většině lidí se vybaví Dubaj. Mrakodrapy, okázalé bulváry a hlavně bohatství, které je znát doslova na každém kroku. Není divu, že si tu našinec může připadat docela nicotný. A to se ani nemusí podívat na ceny delikates v luxusních restauracích nebo limuzíny pohádkově bohatých šejků.

Nejsevernější a nejzelenější emirát Ras Al Khaimah, který sousedí s Ománem, zemí, s níž má dost společného, je úplně jiným světem. Ropné bohatství tu nesuplují mrakodrapy ani naleštěné luxusní káry. Víc než kde jinde v Emirátech tu sázejí na tradice a nesnaží se je za každou cenu „znásilnit“ betonem a prosklenými plochami. 

Tady se vydali přesně opačnou cestou. Což o to, pětihvězdičkové hotely, privátní pláže a prvotřídní servis jsou samozřejmostí i zde. Na rozdíl od Dubaje nebo Abú Dhabí si tady užijete mnohem více Orient v tradičním slova smyslu, který je šikovně zkombinovaný s výdobytky a zážitkovou turistikou 21. století.

Nejdelší zipline na světě, kde se bude tajit dech i otrlým milovníkům adrenalinu. Restaurace v horách, která nabízí neuvěřitelný výhled na okolní hory a údolí nebo třeba zelená údolí a oázy tropické květeny v místech, kde je vody dostatek.

Emirát Ras Al Khaimah láká i na nejdelší zipline na světě.

„Na místní poměry tu nebývale často prší. Ras Al Khaimah hlásí až deset deštivých dní v roce. A nejde jen tak o nějaký deštík,“ usmívá Luděk Hladiš, který v Česku a na Slovensku turistickou agenturu zmíněného emirátu zastupuje.

„I díky tomu si tu můžete užít i jízdu na kajaku v mangrovových porostech,“ doplňuje.

To vše si člověk může užívat po celý rok. Pro Středoevropany jsou ale nejpříhodnější jarní nebo podzimní měsíce, i když v místních horách je o dost příjemněji v létě, které bývá v Emirátech dost horké.

„Moře tu i zimě má přes 20 stupňů, což z Ras Al Khaimah dělá ideální destinaci i pro zimní turistiku,“ vysvětluje Hladiš, který v souvislosti s covidem-19 dodává, že místní hotely dbají na přísná pravidla, která ale nemají obtěžovat turisty.

Emirát Ras Al Khaimah, na rozdíl od Dubaje, nabízí mnohem víc hotelů s programem all inclusive.

„Minimálně do konce tohoto roku navíc místní úřady ve spolupráci s hoteliéry nabízejí možnost se zdarma otestovat,“ přidala cennou informaci Tilda Tönkvistová z vedení turistické centrály v Ras Al Khaimah.

V emirátu, který zatím Češi teprve objevují, si přijdou na své nejen milovníci aktivní turistiky a objevování památek i přírodních krás, ale i nadšenci do adrenalinových atrakcí nebo pouštních radovánek včetně safari nebo noclehu v některém z glampingových táborů. Užít si tu můžete i potápění a návštěvu některé z perlorodkových farem, které tu navazují na dlouholetou tradici.

Mnohem dříve než ropu tu lidé objevili bohatství na dně moře, jež skýtaly právě perlorodky.

I bez nich si tu ale turisté mohou žít jako pašové. Samozřejmostí jsou čtyř- a pětihvězdičkové hotely s programem all inclusive, který je tu samozřejmostí, na rozdíl od Dubaje, kde rozhodně nebývá zvykem.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:57 pondělí 14. února 2022. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 7
  • 2
  • 2
  • 2
  • 2