Zmizení letadla s fotbalistou: Rodina doufá v zázrak, fanoušci dělají černý humor

Argentinský fotbalista Emiliano Sala (28) se před pár dny stal nejdražší posilou v historii velšského Cardiffu, kam přestoupil za 15 milionů liber (436 milionů korun) z francouzského Nantes. Těšil se, až si zahraje prestižní Premier League. V pondělí večer se vydal soukromým letadlem do Velké Británie. Do cíle ale nedorazil. Letoun se totiž ztratil z radarů v Lamanšském průlivu a po ztraceném sportovci se už několik dní pátrá. Podle záchranářů je už pravděpodobně mrtvý. Rodina ale stále věří v zázrak.

Sala odletěl z Francie v pondělí večer jednomotorovým letadlem Piper Malibu. Na palubě s ním byl už jen pilot. Cestu jim měl komplikovat déšť a také silný vítr. 

Po několika minutách od startu bylo zachyceno volání o pomoc. Podle pátracích jednotek měl letoun zmizet poblíž ostrova Guernsey nedaleko od francouzského pobřeží. 

„Jsem si jistý, že něco najdeme, ale letadlo mohlo letět dalších pět nebo šest mil po tom, co zmizelo z radaru. Ale nevím, jestli se jednalo o nouzové přistání, nebo se zřítilo,“ řekl pro Jersey Evening Post šéf záchranářů John Fitzgerald.

„Po takové době, vzhledem k chladnému počasí a velice studené vodě, už neočekávám, že to mohl někdo přežít,“ dodal ještě Fitzgerald, podle něhož se těla obětí najdou klidně až za několik týdnů. 

V zázrak ale věří Salovi blízcí. „Zoufale doufám, že všechno dobře dopadne,“ řekl otec fotbalového útočníka. „Nevíme, co si myslet. Vypadá to jako lež. Celé město je v šoku,“ svěřila se Emilianova matka.

S nejhorším možným scénářem se pomalu, ale jistě smiřují fanoušci. A to jak ti, kteří přejí francouzskému Nantes, kde Sala od roku 2015 působil, tak podporovatelé Cardiffu, kam Sala před pár dny oficiálně přestoupil.

Oba tábory truchlí a vytvořily pro jihoamerického útočníka pietní místa, kam nosí květiny nebo jeho dresy.

Fanoušci francouzského Nantes jsou smířeni s nejhorším a Salovi vytvořili pomník.

Úplně jinak ale „truchlí“ někteří čeští fotbaloví fanoušci. Na diskusním fóru oblíbeného fotbalového webu Eurofotbal.cz se od anonymních uživatelů objevují hodně drsné pokusy o černý humor. A tyto hlášky navíc ještě slaví celkem úspěch.

Na českém fotbalovém webu se objevují podobné vtípky na adresu pravděpodobně zesnulého fotbalisty.

Na českém fotbalovém webu se objevují podobné vtípky na adresu pravděpodobně zesnulého fotbalisty.

Podle posledních zpráv se objevily nahrávky, které Emiliano Sala posílal svým blízkým přes aplikaci WhatsApp. Podle argentinských médií v nich fotbalista říká, že je vyděšen, protože se letadlo rozpadá. 

Vyjádřil také obavy, že neví, jestli pro ně někoho vyšlou, když se neozve do hodiny a půl. List Daily Mail uvádí, že letadlo mělo problémy už při vzletu.

Naděje, že se Emiliano Sala najde živý, nejsou velké. Někteří ale i tak věří a modlí se za argentinského fotbalistu.

Argentinský fotbalový útočník Emiliano Sala hrál ve francouzském Nantes od roku 2015. V letošní sezoně nasázel v devatenácti zápasech dvanáct branek a patřil k nejlepším střelcům soutěže. Pro Cardiff, který je v současné době na osmnáctém místě tabulky Premier League, měl být spásou a jednou z největších hvězd klubu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:15 čtvrtek 23. května 2019. Anketa je uzavřena.

  • 30
  • 18
  • 17
  • 10
  • 10
  • 9