Musk označil záchranáře za pedofila. To se jen tak říká, hájí se teď před soudem

Miliardář Elon Musk se v červenci minulého roku pustil do jednoho ze záchranářů, kteří pomáhali vyprostit chlapce ze zatopené jeskyně v Thajsku. Nazval jej pedofilem a prohlásil, že je to jen starý bílý muž, který si do Thajska přijel pro svou dětskou nevěstu. Vernon Unsworth si to ale nenechal líbit a za tato slova žene kontroverzního Muska k soudu.

Celá kauza přitom začala poměrně nevinně. Elon Musk nabídl speciální ponorku, kterou by mohli záchranáři plout pro uvězněné chlapce. Odborný tým se však na místě rozhodl zvolit jinou variantu řešení. Unsworth tehdy označil možnost využití ponorky za nesmysl a Muskovi vzkázal, ať si ji strčí někam. Podle Unswortha to bylo pouze laciná snaha ze strany amerického miliardáře zviditelnit se.

Elon Musk tohle těžko rozdýchával a záchranáře nazval pedofilem, konkrétně použil termín „pedo-guy“. Později ještě dodal, že by se média neměla onoho zachránce vůbec zastávat, protože se na akci samotné nakonec nepodílel a do Thajska přijel pouze proto, aby si tam vzal svou dětskou nevěstu.

„Je to starý běloch z Anglie, který do Thajska jezdil 30 nebo 40 let, než se přestěhoval do města Chiang Rai kvůli dětské nevěstě, které v tu dobu bylo teprve 12 let,“ zveřejnil své obvinění Elon Musk.

Vernon Unsworth si přebral také ocenění v Buckinghamském paláci.

Server BuzzFeed už tehdy uváděl, že není známo, odkud Američan čerpá tyto informace. Unsworthova manželka Woranan Ratrawiphukkun novinářům potvrdila, že je s manželem více než sedm let, a nesedí ani věk, jelikož ženě je již čtyřicet let. 

Britský potápěč Rick Stanton navíc uvedl, že jeho kolega Unsworth sehrál v záchranné operaci klíčovou úlohu a slova Elona Muska tedy nejsou pravdivá. 

„Pan Musk může své mstivé a zákeřné lži o panu Unsworthovi vykládat stokrát, ale stále to budou jen lži,“ napsal ve vyjádření záchranářův advokát Lin Wood.

Již v úterý navíc zasedne soud, který bude řešit žalobu, již záchranář obviněný z pedofilie podal na Elona Muska. Podle miliardářova právníka Alexe Spira se hodlá jeho klient hájit tím, že v jeho rodné Jihoafrické republice je označení „pedo-guy“ naprosto běžné a neznamená to, že je dotyčný člověk pedofil.

Legraci si z této obhajoby dělá už i online slovník Urban Dictionary, který heslo „pedo-guy“ popisuje takto: „Tento termín používají obchodní magnáti, investoři a inženýři pro rychlého a vynikajícího plavce nebo potápěče. Někdy si potápeči v Thajsku, kteří zachraňují mladé fotbalisty z jeskyní, myslí, že to znamená pedofil, ale není tomu tak.“

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:00 čtvrtek 26. března 2020. Anketa je uzavřena.

  • 55
  • 41
  • 38
  • 34
  • 31
  • 31