Jsou elektromobily skutečně ekologické? Podle vědců ani náhodou!

Elon Musk vypustil nedávno do vesmíru elektromobil svojí firmy Tesla a nikdo nepochybuje o tom, že šlo o skvěle promyšlený reklamní tah. Auta na elektrický pohon zažívají boom a vyhledávají je především lidé, kteří se snaží být šetrní k životnímu prostředí. Dává ale koupě elektromobilu v otázce ochrany ovzduší smysl? Podle švédských vědců rozhodně ne.

Miliardář Elon Musk úspěšně otestoval dosud nejvýkonnější raketu Falcon Heavy a jako třešničku na dortu spolu s ní vyslal na oběžnou dráhu automobil Tesla Roadster. Ten je vybavený kamerami, které nyní jeho let vesmírem snímají. 

Je navýsost jasné, že Musk chtěl v první řadě přilákat zákazníky svojí automobilce Tesla, která to vzhledem k těžce ztrátovému hospodaření potřebuje jako sůl.

Elektromobily jsou v poslední době trendem a hlavní skupina, na kterou Musk bezpochyby cílil, jsou lidé snažící se chovat šetrně k životnímu prostředí. Jenže studie švédských vědců z minulého roku ukazuje, že elektromobily ve skutečnosti příliš ekologické nejsou. Dokonce mají ovzduší znečišťovat víc než auta jezdící na fosilní paliva.

Důvod je prostý. Ačkoliv běžný provoz elektromobilu je jednoznačně ekologičtější, při výrobě jeho baterií unikne do ovzduší tolik škodlivých plynů, že veškeré výhody okamžitě berou za své. Abychom autem na běžný pohon takové znečištění vůbec „dohnali“, museli bychom s ním podle vědců jezdit celých 8 let!

Zjednodušeně to tedy znamená, že elektromobil je oproti klasickému automobilu šetrnější k životnímu prostředí až po osmi letech užívání. Samozřejmě za předpokladu, že v něm uživatel nebude měnit baterie.

Web Focus.de dokonce pro představu uvádí, že při výrobě baterií do elektromobilů značky Tesla unikne do ovzduší 17,5 tuny oxidu uhličitého, zatímco třeba letadlo při cestě z New Yorku do Stockholmu stejného plynu vyprodukuje jen 600 kilogramů.

Dalším znakem toho, že elektromobily příliš ekologické nejsou, je pak i spotřeba lithia, které se na výrobu jejich baterií používá. Jeho světové zásoby totiž pomalu mizí.

Pokud tedy při výběru automobilu hodláte myslet na životní prostředí, vzpomeňte si na studii švédských vědců. Je však samozřejmě otázkou, zda geniální vizionář Elon Musk brzy nepřijde s nápadem, jak z elektromobilů konečně udělat doopravdy ekologickou záležitost.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:00 neděle 1. července 2018. Anketa je uzavřena.

  • 11
  • 4
  • 4
  • 4
  • 2
  • 2